TRYB JASNY/CIEMNY

Pasternak z pęczakiem i grzybami

Pęczak z pasternakiem fot. D.Szymborska

Warsztaty to czas super intensywnego gotowania, uczenia się. Wszystko na raz i żeby wyszło, i że szybko. A potem na spokojnie można zerknąć do przepisów. Zastanowić się czy coś zmienić, czy smak odpowiedni, coś „dopracować”. Dziś przepis z warsztatów Grześka Łapanowskiego z Kikkomanem i Tabasco. Przepis z sosem sojowym, wegetariański, wiosenny i bardzo modny. Ostatnio pasternak, pęczak to dwa słowa modne w kuchni i restauracjach. To czemu nie być modnym? Tym bardziej, że to naprawdę smaczna przystawka.

"Składniki:

·      2 szklanki ugotowanego pęczaku
·      2 -3 korzenie pasternaku
·      kilka borowików
·      kilka pieczarek
·      garść prażonych orzechów laskowych
·      80 ml białego wina
·      Sos sojowy Kikkoman
·      1 cebula
·      2 ząbki czosnku
·      kilka łyżek masła
·      kawałek dojrzałego sera Bursztyn
·      kilka gałązek rozmarynu
·      kilka gałązek natki pietruszki
·      czarny pieprz

Wykonanie:

Pasternak obierz  i pokrój w równe, średniej wielkości kawałki. Gotuj kilka minut w lekko osolonej wodzie. Osusz i następnie podsmaż na maśle aż się ładnie skarmelizuje. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij  na maśle. Dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki borowiki, pieczarki i czosnek. Składniki smaż kilka minut, posyp odrobiną rozmarynu. Dodaj ugotowany pęczak i  wymieszaj. Podlewaj białym winem i kilkoma łyżkami sosu sojowego Kikkoman. Odparuj nadmiar płynu. Dorzuć skarmelizowany pasternak. Dopraw świeżo mielonym czarnym  pieprzem.  Przed podaniem każdą porcję polej palonym masłem* i posyp posiekaną drobno natką pietruszki i startymi płatkami sera Bursztyn.
*palone masło: na patelni rozgrzej masło i trzymaj  na ogniu tak długo aż przestanie „skwierczeć” , zrobi się lekko brązowe i zacznie delikatnie pachnieć orzechami"

Przepis Grześka Łapanowskiego


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa