Pasternak z pęczakiem i grzybami
Pęczak z pasternakiem fot. D.Szymborska |
Warsztaty to
czas super intensywnego gotowania, uczenia się. Wszystko na raz i żeby wyszło,
i że szybko. A potem na spokojnie można zerknąć do przepisów. Zastanowić się
czy coś zmienić, czy smak odpowiedni, coś „dopracować”. Dziś przepis z
warsztatów Grześka Łapanowskiego z Kikkomanem i Tabasco. Przepis z sosem
sojowym, wegetariański, wiosenny i bardzo modny. Ostatnio pasternak, pęczak to
dwa słowa modne w kuchni i restauracjach. To czemu nie być modnym? Tym
bardziej, że to naprawdę smaczna przystawka.
"Składniki:
·
2 szklanki ugotowanego pęczaku
·
2 -3 korzenie pasternaku
·
kilka borowików
·
kilka pieczarek
·
garść prażonych orzechów laskowych
·
80 ml białego wina
·
Sos sojowy Kikkoman
·
1 cebula
·
2 ząbki czosnku
·
kilka łyżek masła
·
kawałek dojrzałego sera Bursztyn
·
kilka gałązek rozmarynu
·
kilka gałązek natki pietruszki
·
czarny pieprz
Wykonanie:
Pasternak obierz i pokrój w równe, średniej wielkości kawałki.
Gotuj kilka minut w lekko osolonej wodzie. Osusz i następnie podsmaż na maśle
aż się ładnie skarmelizuje. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Zeszklij na maśle. Dodaj oczyszczone i
pokrojone w plasterki borowiki, pieczarki i czosnek. Składniki smaż kilka
minut, posyp odrobiną rozmarynu. Dodaj ugotowany pęczak i wymieszaj. Podlewaj białym winem i kilkoma
łyżkami sosu sojowego Kikkoman. Odparuj nadmiar płynu. Dorzuć skarmelizowany
pasternak. Dopraw świeżo mielonym czarnym
pieprzem. Przed podaniem każdą
porcję polej palonym masłem* i posyp posiekaną drobno natką pietruszki i
startymi płatkami sera Bursztyn.
*palone masło: na patelni rozgrzej masło i trzymaj na ogniu tak długo aż przestanie „skwierczeć”
, zrobi się lekko brązowe i zacznie delikatnie pachnieć orzechami"
Przepis Grześka Łapanowskiego
Przepis Grześka Łapanowskiego
Komentarze
Prześlij komentarz