Koszerne, pesachowe brownie
Pesachowe przekąski fot. D.Szymborska |
Pesach. J. ma pomysły i piecze brownie i sernik z kruchym spodem.
Bez mąki. Mieli macę w blenderze. Efekt – naprawdę pyszne ciasta. Bo z koszerem
jest tak, że może być pysznie, może być ciekawie...
Niestety w Polsce większość dań koszernych jest po prostu bez smaku,
wyrazu. Rzadko zdarzają się pyszne, intrygujące potrawy.
Kuchnia żydowska (nie mylić z izraelską) jest bardzo smaczna. Rozumiem,
że trudno jest mieć dwie kuchnie – mleczną i mięsną w jednej restauracji,
jednak nie ma rzeczy niemożliwych. Trzeba tylko chcieć.
Ostatnio usłyszałam, że
hitem kuchni żydowskiej jest humus. Cóż, żydowskiej rozumianej jako
izraelsko/arabska to jak najbardziej ale żydowskiej z Polski, Węgier, Niemiec
to już nie koniecznie.
Z kuchnią żydowską jest jak z kuchniami regionalnymi – trzeba ją na
nowo odkryć, na pewno warto. Oczywiście jest kilka dań, których nie przełknę –
na przykład kawior po żydowsku brrrrr to siekane wątróbki drobiowe z dodatkami, jednak większość jest smaczna i z produktów dostępnych tu w Europie.
Spóźnione: Hag Pesach Sameach!
Komentarze
Prześlij komentarz