16 kwietnia 2014

Koszerne, pesachowe brownie

Pesachowe przekąski fot. D.Szymborska

Pesach. J. ma pomysły i piecze brownie i sernik z kruchym spodem. Bez mąki. Mieli macę w blenderze. Efekt – naprawdę pyszne ciasta. Bo z koszerem jest tak, że może być pysznie, może być ciekawie...

Niestety w Polsce większość dań koszernych jest po prostu bez smaku, wyrazu. Rzadko zdarzają się pyszne, intrygujące potrawy.

Kuchnia żydowska (nie mylić z izraelską) jest bardzo smaczna. Rozumiem, że trudno jest mieć dwie kuchnie – mleczną i mięsną w jednej restauracji, jednak nie ma rzeczy niemożliwych. Trzeba tylko chcieć. 

Ostatnio usłyszałam, że hitem kuchni żydowskiej jest humus. Cóż, żydowskiej rozumianej jako izraelsko/arabska to jak najbardziej ale żydowskiej z Polski, Węgier, Niemiec to już nie koniecznie.

Z kuchnią żydowską jest jak z kuchniami regionalnymi – trzeba ją na nowo odkryć, na pewno warto. Oczywiście jest kilka dań, których nie przełknę – na przykład kawior po żydowsku brrrrr to siekane wątróbki drobiowe z dodatkami, jednak większość jest smaczna i z produktów dostępnych tu w Europie.

Spóźnione: Hag Pesach Sameach!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa