TRYB JASNY/CIEMNY

Potrawka z jagnięciny z Tabasco

Potrawka fot. D.Szymboska
Kilka tygodni temu byłam na warsztatach Kikkomana i Tabasco. Efekt, jedna zielona buteleczka Tabasco już zużyta, teraz zwykła czerwona na topie. Mam jeszcze w szafce super ostre. Z używaniem jednak poczekam, na razie wystarczy mi to „normalnie” ostre. Super doprawia i nie niszczy a wyciąga smak dania. Potrawkę kiedyś przygotowywałam z cielęciny ale w ramach porządków w zamrażalniku znalazłam jagnięcinę, akurat 600g to przetestowałam, i wyszło rewelacyjnie. Potrawka wyborna, można ją podać z kaszą albo makaronem. Dzięki dodaniu mrożonego groszku smakuje i wygląda bardzo wiosennie.  Zrezygnowałam też z dodatku mąki i nie posypywałam parmezanem bo zwyczajnie do tego nie pasował.




Składniki (dla 4 osób):

-       600g jagnięciny,
-       2 cebule,
-       3 duże pietruszki (obrane obieraczką),
-       400g pieczarek,
-       oliwa,
-       300ml rosołu wołowego(taki cienki żeby nie zabić smaku)
-       400g makaronu,
-       świeży tymianek (dużo, tak pół doniczkowego krzaka)
-       350ml śmietany (36% w kartoniku)
-       200g groszku mrożonego,
-       sok z jednej cytryny,
-       łyżka sosu worcester
-       ½ pęczka natki pietruszki,
-       sól i pieprz i Tabasco.

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, pietruszkę w krążki. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Rozgrzać oliwę i smażyć na niej grzyby, posolić i odstawić na bok. Na tej samej oliwie obsmażyć jagnięcinę. Posolić i dodać pieprzu, następnie dorzucić na dużej patelni cebulę i pietruszkę. Smażyć wszystko przez około 5 minut, dodać tymianek. Przełożyć wszystko do garnka i wlać rosół. Dusić przez około 45 minut. Dodać śmietanę, na koniec wrzucić pieczarki i groszek gotować przez kolejne 5 do 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny i Tabasco, podawać z makaronem. Posypać posiekaną natką z pietruszki. Smacznego biegowego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa