Potrawka z jagnięciny z Tabasco
Potrawka fot. D.Szymboska |
Składniki
(dla 4 osób):
- 600g jagnięciny,
- 2 cebule,
- 3 duże pietruszki (obrane
obieraczką),
- 400g pieczarek,
- oliwa,
- 300ml rosołu wołowego(taki
cienki żeby nie zabić smaku)
- 400g makaronu,
- świeży tymianek (dużo, tak
pół doniczkowego krzaka)
- 350ml śmietany (36% w
kartoniku)
- 200g groszku mrożonego,
- sok z jednej cytryny,
- łyżka sosu worcester
- ½ pęczka natki pietruszki,
-
sól
i pieprz i Tabasco.
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę, pietruszkę w krążki. Pieczarki obrać ze skórki i
pokroić w grube plastry. Rozgrzać oliwę i smażyć na niej grzyby, posolić i
odstawić na bok. Na tej samej oliwie obsmażyć jagnięcinę. Posolić i dodać
pieprzu, następnie dorzucić na dużej patelni cebulę i pietruszkę. Smażyć
wszystko przez około 5 minut, dodać tymianek. Przełożyć wszystko do garnka i
wlać rosół. Dusić przez około 45 minut. Dodać śmietanę, na koniec wrzucić
pieczarki i groszek gotować przez kolejne 5 do 10 minut. Doprawić sokiem z
cytryny i Tabasco, podawać z makaronem. Posypać posiekaną natką z pietruszki. Smacznego
biegowego!
Komentarze
Prześlij komentarz