Creste di gallo z kapustą pakczoj i orzechami
Składniki fot. D.Szymborska |
Kluski, kluski. Zupełnie nowy smak, pyszne, węglowodanowe, przed
maratońskie! Jeszcze zdążycie wszystko kupić i taki pyszny makaron będzie jak
znalazł na wieczór. Można też przygotować większą porcję i jutro tylko
odgrzać….
Przepis, jak to bywa z makaronami z Małej Wielkiej Księgi Makaronu, i
oczywiście zmodyfikowany tak by mi bardziej smakowało….
Kapusta pakczoj fot. D.Szymborska |
Składniki:
·
puszka niesolonych orzeszków
ziemnych (200g),
·
400g filetu z piersi kurczaka
(zagrodowego, wybieganego),
·
2 szalotki,
·
2 ząbki czosnku,
·
3 łyżki oleju arachidowego
(koniecznie, nie można zastępować oliwą ani olejem słonecznikowym),
·
puszka pomidorów (krojonych),
·
curry,
·
5 główek kapusty pakczoj,
·
2 łyżki masła,
·
400g makaronu creste di gallo.
Gotowy makaron, który nie wygląda tak dobrze jak smakuje fot. D.Szymborska |
Przygotowanie:
Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej.
Kurczaka posypać (mocno) curry, solą i pieprzem. Smażyć przez 6 minut. Zdjąć z
patelni. Na tym samym tłuszczu usmażyć posiekaną szalotkę i czosnek. W blederze
zmiksować ¾ puszki orzeszków ziemnych. Dodać do szalotki i czosnku. Podsmażyć
chwilę, następnie dodać pomidory. Dusić przez około 10 minut. W tym czasie
pokroić kapustę pakczoj w paski, usmażyć na maśle (około 3 minut), dodać do
sosu. Na sam koniec dodać kurczaka, wszystko dusić przez 3 minuty. Podawać z
makaronem kolankami z falbanką. Nie posypywać parmezanem bo do tego nie pasuje.
Przed podaniem posypać orzeszkami ziemnymi, warto je wcześniej posiekać.
Jedna porcja to około 53g węglowodanów, 690kcal i 43g białka, a tłuszczu około 34g – dotyczy jednej 100g porcji.
Komentarze
Prześlij komentarz