Jagnięcina z tymiankiem i makaronem ryżowym
Pyszna jagnięcina z makaronem ryżowym fot. D.Szymborska |
Kluski nie muszą być pszenne. Jeżeli mam wybrać co ugotować, jest to
coś nowego to, czytam przepis jak wszystko wydaje mi się logiczne to gotuję,
jak mam jakieś wątpliwości to szukam kolejnego przepisu. Wątpliwości mogą
oznaczać dwie rzeczy a) nie rozumiem przepisu i coś zrobię źle, i efekt będzie
średnio jadalny b) przepis jest źle napisany (to drugie zdarza się stosunkowo
często, niestety). Mała Wielka Książka Makaronu to jedna z tych książek
kucharskich, która ma przepisy, które rozumiem, które wychodzą rewelacyjnie.
Zawarte w niej przepisy mogę podzielić na te pyszne i super pyszne, są jeszcze
te z wątróbką, których nie przygotowuje bo nie umiem wciąż się przekonać do jej
smaku.
Składniki:
·
700g jagnięciny,
·
puszka pomidorów (krojonych),
·
2 duże cebule,
·
3 ząbki czosnku,
·
bulion warzywny (250ml)
·
2 szklanki białego wina,
·
1 szklanka wody,
·
ser do posypania (gouda,
ementaler),
·
makaron ryżowy (grubsze wstążki),
·
oliwa do smażenia,
·
świeży tymianek (tylko listki –
DUŻO).
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cebulę pokroić w drobną kostkę,
czosnek posiekać. Jagnięcinę pokroić w średniej wielkości kostkę. Na oliwie
obsmażyć jagnięcinę, dodać cebulę i czosnek. Dusić przez 5 minut. Listki
tymianku (bez łodyżek) posiekać, dodać wraz z pomidorami do mięsa. Wymieszać
starannie i włożyć do piekarnika. Najlepiej do tego sprawdza się żeliwna
brytfanka. Mięso z sosem powinno być w piekarniku minimum godzinę, po tym
czasie dodać 300g makaronu ryżowego. Starannie wymieszać. Piec 15 minut,
wyciągnąć, znów zamieszać i piec kolejne 15 minut. Podawać z tartym serem.
Smakuje rewelacyjnie, jagnięcina jest delikatna i aromatyczna, tymianek
dodaje jej smaku a makaron ryżowy świetnie uzupełnia to danie. PYCHA!
Komentarze
Prześlij komentarz