TRYB JASNY/CIEMNY

Przepiórka flambirowana z topinamburem

1/2 przepiórki na topinamburze z rozmarynem fot. D.Szymborska


Kolejny przepis autorstwa Aleksa Barona. Szalony Szef Kuchni, który na swoich warsztatach nie boi się ognia i wódki!

I tutaj przepiórka i masło idą w parze, ale dochodzi do tego jeszcze polska wódka – krupnik i modny ostatnio topinambur.

Całość szybka i wbrew pozorom łatwa do przygotowania. Trzeba tylko uważać na ogień bo podpalenie wódki jest dość ryzykownym zabiegiem w zwykłej, małej kuchni.

Podawana, tak jak Szef Kuchni radzi – ½ przepiórki na topinamburze to dla mnie bardziej przystawka niż danie główne, ale to pewnie dlatego, że jestem osobą bardzo mięsożerną a przepiórka jest bardzo małym ptakiem, który ma jeszcze mniej niżby się wydawało mięsa…..

Aleks Baron przygotował warsztaty na zaproszenie Frisco.pl w klimatycznym studio kuchennym na Smolnej 8.

Składniki (2 porcje):


·      1 przepiórka,
·      masło klarowane (2 łyżki),
·      kieliszek wódki krupnik,
·      200g topinamburu,
·      świeży rozmaryn,
·      skórka starta z 1 cytryny,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Przepiórkę umyć, oskubać malutkie piórka, które często zostają po głównym skubaniu ptaka. Wyciągnąć serce, jeżeli jest. Przekroić ptaka na pół – da się to zrobić zwykłym, ostrym nożem. Rozgrzać masło klarowane na patelni, ułożyć przepiórkę skórą do dołu i polewać masłem z patelni. Robić to energicznie, przez około 5 do 7 minut. Wlać kieliszek wódki na patelnię. Podpalić i jeszcze chwilę podlewać mięso masłem. Na drugiej patelni, równolegle do smażenia przepiórki podsmażyć topinambur  z rozmarynem i skórką z cytryny. Szef Kuchni radzi podawać przepiórkę na topinamburze, oczywiście polewając ją masłem, które zostało ze smażenia topinamburu.



Komentarze

  1. I takie podsmażenie zupełnie wystarczy? Nie trzeba podpiekać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba, tylko ważne jest to, żeby cały czas na patelni "podlewać" masłem :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa