TRYB JASNY/CIEMNY

20 sekundowa zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa fot. D.Szymborska

Z tymi 20 sekundami to prawda! Tyle czasu zajmuje znalezienie ściereczki i rękawicy, żeby ją wyciągnąć z piekarnika! Samo przygotowanie „robi się” dłużej ale nie wymaga specjalnej uwagi ani zdolności kulinarnych. Z zapiekankami makaronowymi to jest tak, że nie mogą się nie udać! Dodatkowym plusem jest porządek z pudełkami i woreczkami z makaronem. Po pewnym czasie na lodówce, w skrzynce jest kilkanaście otwartych opakowań makaronów – każdy innego rodzaju o innym czasie gotowania. Właśnie z takich resztek powstają zapiekanki. Zasada jest prosta – do garnka z osolona wrzącą wodą wrzucamy najpierw ten makaron, który się gotuje najdłużej potem dorzucamy kolejne – wszystko razem odcedzamy i mamy naszą zapiekankową bazę.

Składniki (przepis na życzenie i zjedzenie J.):

·      400g makaronu (najróżniejszego),
·      duży brokuł,
·      duża puszka kukurydzy,
·      200g sera do tarcia,
·      50g parmezanu do tarcia,
·      150g szynki konserwowej.

Przygotowanie:

Makaron ugotować, ser utrzeć. Kukurydzę odcedzić. Brokuł w różyczkach ugotować w słono słodkiej wodzie (tak do 5 minut). Szynkę (miałam w plasterkach) pokroić w kostkę. Ułożyć warstwami – makaron, ser, szynka, ser, makaron, ser, brokuły, makaron, ser i parmezan na samym wierzchu. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Ja piekłam 1.5h – bo na tyle wyszłam z domu, piekłam w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową, na sam koniec zdjęłam folię, żeby góra się zapiekła. Smacznego biegowego!!! 

Zapiekanka makaronowa fot. D.Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa