Wołowina w czerwonym winie z kaszą gryczaną
Wołowina w czerwonym winie fot. D.Szymborska |
Miała być wołowina po burgundzku, ale w lodówce było hiszpańskie wino,
miała być z mąką, ale wolałam coś innego. Wyszła delikatnie i pysznie. Tylko
uwaga to nie jest danie, które można zrobić w tygodniu „roboczym” wymaga kilku
godzin w kuchni. Efekt jest super więc warto.
Składniki (4 duże porcje):
·
85g masła,
·
2 łyżki oleju słonecznikowego,
·
175g wędzonego boczku,
·
1kg wołowiny (ligawy) pokrojony w kostkę,
·
3 ząbki czosnku,
·
1 marchewka (obrana i pokrojona w kostkę),
·
2 pory (przekrojony na pół i potem pokrojony w plasterki),
·
1 posiekana cebula,
·
400ml wina czerwonego (musi być wytrawne!)
·
½ l rosołu wołowego,
·
1 łyżka przecieru pomidorowego,
·
1 bouquet garni (w gazę zawijamy: jednak gałązka świeżego
tymianku, dwie gałązki pietruszki, jeden liść laurowy),
·
12 obranych cebulek (takich malutkich, ale nie szalotek),
·
12 małych pieczarek (obrane ze skórki),
·
sól, pieprz,
·
natka pietruszki do ozdobienia i kasza gryczana (wcześniej
ugotowana i potem podsmażona na maśle).
Przygotowanie:
W
brytfance (żeliwnej) topimy 30g masła z łyżką oleju. Przez smażymy boczek
(aż będzie brązowy), osuszamy na ręczniku kuchennym.
W
uzyskanym tłuszczu smażymy wołowinę. Pokrojoną wołowinę należy smażyć partiami,
tak by w brytfance było miejsce by je przekładać. Usmażoną wołowinę
odstawić na bok.
W
brytfance pozostawić tylko dwie łyżki tłuszczu, resztę wylać. Smażyć czosnek,
marchewkę, pory i cebulę. Warzywa powinny zaczynać się stawać miękkie i wtedy wlać
bulion i wino, dodać przecier pomidorowy. Dołożyć bouquet garni.
Doprowadzić do wrzenia. Starannie mieszać. Następnie dołożyć wołowinę i boczek.
W brytfance powinno być tyle płynu by sięgał około jeden centymetr ponad mięso.
Gdy jest inaczej dolać bulionu.
Doprowadzić
do wrzenia. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Przykryć naczynie i
wstawić do piekarnika na około 2 godziny. Gdy brytfanka jest już w
piekarniku na patelni roztopić 30g masła, dodać łyżkę oleju. Smażyć cebulki,
gdy będą złote, odstawić na bok. Na tej samej patelni roztopić resztę
masła i wrzucić pieczarki, usmażyć. Po dwóch godzinach do brytfanki dorzuć
pieczarki i cebulki. Już bez przykrycia w piekarniki piec przez 30 minut.
Wyjąć gazę z bouquet garni.
Podawać z kaszą gryczaną, posypane siekaną
pietruszką.
Dobra kolacja, na drugi dzień fajnie się biega - siła jest! Smacznego biegowego!
Wołowina w czerwonym winie fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz