TRYB JASNY/CIEMNY

Wołowina w czerwonym winie z kaszą gryczaną

Wołowina w czerwonym winie fot. D.Szymborska



Miała być wołowina po burgundzku, ale w lodówce było hiszpańskie wino, miała być z mąką, ale wolałam coś innego. Wyszła delikatnie i pysznie. Tylko uwaga to nie jest danie, które można zrobić w tygodniu „roboczym” wymaga kilku godzin w kuchni. Efekt jest super więc warto.

Składniki (4 duże porcje):

·      85g masła,
·      2 łyżki oleju słonecznikowego,
·      175g wędzonego boczku,
·      1kg wołowiny (ligawy) pokrojony w kostkę,
·      3 ząbki czosnku,
·      1 marchewka (obrana i pokrojona w kostkę),
·      2 pory (przekrojony na pół i potem pokrojony w plasterki),
·      1 posiekana cebula,
·      400ml wina czerwonego (musi być wytrawne!)
·      ½ l rosołu wołowego,
·      1 łyżka przecieru pomidorowego,
·      1 bouquet garni (w gazę zawijamy: jednak gałązka świeżego tymianku, dwie gałązki pietruszki, jeden liść laurowy),
·      12 obranych cebulek (takich malutkich, ale nie szalotek),
·      12 małych pieczarek (obrane ze skórki),
·      sól, pieprz,
·      natka pietruszki do ozdobienia i kasza gryczana (wcześniej ugotowana i potem podsmażona na maśle).

Przygotowanie:

W brytfance (żeliwnej) topimy 30g masła z łyżką oleju. Przez smażymy boczek (aż będzie brązowy), osuszamy na ręczniku kuchennym. 
W uzyskanym tłuszczu smażymy wołowinę. Pokrojoną wołowinę należy smażyć partiami, tak by w brytfance było miejsce by je przekładać. Usmażoną wołowinę odstawić na bok. 
W brytfance pozostawić tylko dwie łyżki tłuszczu, resztę wylać. Smażyć czosnek, marchewkę, pory i cebulę. Warzywa powinny zaczynać się stawać miękkie i wtedy wlać bulion i wino, dodać przecier pomidorowy. Dołożyć  bouquet garni. Doprowadzić do wrzenia. Starannie mieszać. Następnie dołożyć wołowinę i boczek. W brytfance powinno być tyle płynu by sięgał około jeden centymetr ponad mięso. Gdy jest inaczej dolać bulionu. 
 Doprowadzić do wrzenia. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na około 2 godziny. Gdy brytfanka jest już w piekarniku na patelni roztopić 30g masła, dodać łyżkę oleju. Smażyć cebulki, gdy będą złote, odstawić na bok. Na tej samej patelni roztopić resztę masła i wrzucić pieczarki, usmażyć. Po dwóch godzinach do brytfanki dorzuć pieczarki i cebulki.  Już bez przykrycia w piekarniki piec przez 30 minut. Wyjąć gazę z bouquet garni. 
Podawać z kaszą gryczaną, posypane siekaną pietruszką.

Dobra kolacja, na drugi dzień fajnie się biega - siła jest! Smacznego biegowego!

Wołowina w czerwonym winie fot. D.Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa