Kreatywne gotowanie - The flavour Thesaurus
Przydługi tytuł: The flavour Thesaurus Parings, recipes and ideas for
the creative cook, to rewelacyjna książka a bardziej spis smaków. Niki Segnit
pisze do The Times, mieszka w Londynie i miała rewelacyjny pomysł – stworzyła
matrycę smaków. The flavour Thesaurus to nie jest książka do przeczytania „na
raz” to jest coś do czego się zerka, gdy „czegoś” brakuje naszemu daniu.
Zaskakujące kombinacje produktów, smaków, coś co intuicyjne nie jest dla Niki
jest wyzwaniem smaku. Świetna książka. Do tego tak śliczne wydana, że idealnie
nadaje się na prezent. Moim zdaniem niezbędna w kuchni, jeżeli zależy nam na
odejściu od nudy i przewidywalności naszych dań. Uwaga, książka została
przetłumaczona z angielskiego na: niderlandzki, niemiecki, włoski, hiszpański,
portugalski, litewski, tajski, szwedzki i francuski.
ps. uważam, że to bardzo przydatna książka dla enologów!
ale super pomysł na książkę. :) można ją kupić w Polsce?
OdpowiedzUsuń