Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i śmietaną
Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i śmietaną fot. D.Szymborska |
To już trzeci przepis z warsztatów Polska Gotuje. Tym razem mięsny, a
dokładniej drobiowy. Szybkie i proste danie. Wychodzi naprawdę smacznie. To co
trwa najdłużej to ugotowanie kaszy gryczanej. Warto jeszcze ją podsmażyć by
była sypka – gorzej się prezentuje na talerzu ale smakuje zdecydowanie lepiej.
Składniki (dla jednej osoby):
·
1 pierś z kurczaka (na osobę),
·
suszone pomidory (na warsztatach
używaliśmy takich z oliwą, ja wolę te bez, które namacza się we wrzątku),
·
mrożony szpinak w liściach
(Hortex),
·
cebula,
·
czosnek 2 ząbki,
·
50ml białego wina,
·
śmietana 36% 100ml (Łowicz),
·
oliwa, pieprz, sól,
·
rukola Fit&Easy.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy
kurczaka, cebulę (posiekaną), czosnek (pokrojony w plasterki), podsmażamy
wszystko. Zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojone pomidory, szpinak, podlewamy
białym winem. Odparowywujemy alkohol, dodajemy śmietanę, rukolę siekamy i
dodajemy pod sam koniec gotowania. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut.
Podajemy z kaszą gryczaną i świeżą rukolą, i pomidorami.
Smacznego biegowego bo
to fajne danie obiadowe!
Wygląda przepysznie :) jutro muszę wypróbować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwarto, warto - szybko i pysznie czyli biegowo:))
Usuń