12 lutego 2013

Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i śmietaną


Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i śmietaną fot. D.Szymborska

To już trzeci przepis z warsztatów Polska Gotuje. Tym razem mięsny, a dokładniej drobiowy. Szybkie i proste danie. Wychodzi naprawdę smacznie. To co trwa najdłużej to ugotowanie kaszy gryczanej. Warto jeszcze ją podsmażyć by była sypka – gorzej się prezentuje na talerzu ale smakuje zdecydowanie lepiej.

Składniki (dla jednej osoby):

·      1 pierś z kurczaka (na osobę),
·      suszone pomidory (na warsztatach używaliśmy takich z oliwą, ja wolę te bez, które namacza się we wrzątku),
·      mrożony szpinak w liściach (Hortex),
·      cebula,
·      czosnek 2 ząbki,
·      50ml białego wina,
·      śmietana 36% 100ml (Łowicz),
·      oliwa, pieprz, sól,
·      rukola Fit&Easy.


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka, cebulę (posiekaną), czosnek (pokrojony w plasterki), podsmażamy wszystko. Zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojone pomidory, szpinak, podlewamy białym winem. Odparowywujemy alkohol, dodajemy śmietanę, rukolę siekamy i dodajemy pod sam koniec gotowania. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Podajemy z kaszą gryczaną i świeżą rukolą, i pomidorami. 

Smacznego biegowego bo to fajne danie obiadowe!

2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) jutro muszę wypróbować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto, warto - szybko i pysznie czyli biegowo:))

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa