Cheese pie z wódką
Cheese pie fot. D.Szymborska |
Nauczyłam się tego na warsztatach z kuchniSzwedzkiej. Przepis zmodyfikowałam zarówno pod kątem składników jak i czasu
pieczenia – dostosowałam do mojego piekarnika. Wyszło przepysznie! Zastąpienie
szwedzkiego sera Vasterbotten parmezanem i gruyere – wyszło na dobre. A i wódki nalałam
trochę więcej i bardziej odparowałam tak by przegryzła się z cebulą. Upiekłam w
dużej tortownicy dlatego pie wyszedł płaski – można za to bez wyrzutów sumienia
ukroić sobie duży kawałek!
Składniki:
Ciasto kruche:
· 120g mąki
pszennej,
· 125g masła,
· 3 łyżki wody
wody,
· groch do obciążenia
ciasta w czasie pieczenia i papier do pieczenia, żeby wyłożyć foremkę
Nadzienie:
· 60g masła,
· 4 jajko,
· 1 duża słodka
cebula,
· 200ml śmietany,
· 100ml mleka,
· 300g parmezanu i gruyere
(w sumie),
· sól, pieprz,
· łyżeczka kminku,
· 80dl wódki
Dekoracja:
· 100g kwaśnej
śmietany (22%),
· 100g czerwonego
kawioru.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotować ciasto, rozwałkować i
wyłożyć nasmarowaną masłem foremkę. Nakłóć widelcem, wyłożyć papierem i grochem
i piec około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy na bok.
Cebulę siekamy, ser zcieramy na tarce,
rozpuszczamy olej, szklimy cebulę, dodajemy kminek, zalewamy wódką, śmietaną i
mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy by
farsz trochę podstygł. Chłodzimy go do temperatury około 50 stopni. Wlewamy do
tortownicy i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 150 stopni. Dekorujemy
śmietaną, kawiorem. Można podawać na zimno lub ciepło! To naprawdę super power
food. Może z racji ilości tłuszczu (ser, śmietana) nie najbardziej biegowy ale
za to jaki pyszny! Dlatego smacznego biegowego!!!
Cheese pie fot. D.Szymborska |
Cheese pie fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz