TRYB JASNY/CIEMNY

Cheese pie z wódką

Cheese pie fot. D.Szymborska



Nauczyłam się tego na warsztatach z kuchniSzwedzkiej. Przepis zmodyfikowałam zarówno pod kątem składników jak i czasu pieczenia – dostosowałam do mojego piekarnika. Wyszło przepysznie! Zastąpienie szwedzkiego sera Vasterbotten parmezanem i  gruyere – wyszło na dobre. A i wódki nalałam trochę więcej i bardziej odparowałam tak by przegryzła się z cebulą. Upiekłam w dużej tortownicy dlatego pie wyszedł płaski – można za to bez wyrzutów sumienia ukroić sobie duży kawałek!

Składniki:
Ciasto kruche:
·      120g mąki pszennej,
·      125g masła,
·      3 łyżki wody wody,
·      groch do obciążenia ciasta w czasie pieczenia i papier do pieczenia, żeby wyłożyć foremkę
Nadzienie:
·      60g masła,
·      4 jajko,
·      1 duża słodka cebula,
·      200ml śmietany,
·      100ml mleka,
·      300g parmezanu i gruyere (w sumie),
·      sól, pieprz,
·      łyżeczka kminku,
·      80dl wódki
Dekoracja:
·      100g kwaśnej śmietany (22%),
·      100g czerwonego kawioru.

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotować ciasto, rozwałkować i wyłożyć nasmarowaną masłem foremkę. Nakłóć widelcem, wyłożyć papierem i grochem i piec około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy na bok.
Cebulę siekamy, ser zcieramy na tarce, rozpuszczamy olej, szklimy cebulę, dodajemy kminek, zalewamy wódką, śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy by farsz trochę podstygł. Chłodzimy go do temperatury około 50 stopni. Wlewamy do tortownicy i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 150 stopni. Dekorujemy śmietaną, kawiorem. Można podawać na zimno lub ciepło! To naprawdę super power food. Może z racji ilości tłuszczu (ser, śmietana) nie najbardziej biegowy ale za to jaki pyszny! Dlatego smacznego biegowego!!!

Cheese pie fot. D.Szymborska

Cheese pie fot. D.Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa