Makaron z salami i serem - 800kcal
Makaron z salami i serem fot. D.Szymborska |
Znów czerwona książeczka (Mała Wielka Księga Makaronu) tym razem dużo
modyfikacji, ale pomysł książkowy. Makaron z salami i serem wyszedł
przepysznie. Stosunkowo szybki do przygotowania. Podaję, to co ja użyłam bo nie wszystko było
zgodne z „listą” z książki.
Jedna porcja (100g makaronu i sos) ma około
800kcal!
Składniki:
·
Węgierskie salami (obrane ze
skórki, ok 200g),
·
5 pomidorów (obranych ze skórki i
bez gniazd nasiennych),
·
suszony rozmaryn,
·
1 cebula pokrojona na półtalarki,
·
3 posiekane ząbki czosnku,
·
125ml białego wytrawnego wina,
·
oliwa do smażenia,
·
50g parmezanu do utarcia,
·
200g sera gruyere,
·
pieprz, sól.
·
Makaron penne.
Przygotowanie:
Salami pokroić w paseczki, cebulę w półtalarki a czosnek posiekać. Na
oliwie zeszklić cebulę. Dodać czosnek i salami. Podsmażyć. Dolać wina i
zredukować. Pomidory pokroić w kostkę. Dorzucić do sosu i zmniejszyć „ogień”. Posypać
rozmarynem, dodać pieprz i sól. Dusić około 30 minut. Na ostatnie 6 minut dodać
do sosu ser gruyere pokrojony w cieniutkie paski. Makaron ugotować. Odcedzić.
Do dużego garnka przełożyć sos i następnie dodać makaron. Wszystko starannie
wymieszać. Nałożyć na talerze i podać parmezan.
Smacznego biegowego! Po tym
makaronie zjedzonym na wczesną kolację ma się siłę na poranny trening!
Super danie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym nawet teraz ,po drugim śniadaniu...
to smacznego:)))
Usuń