1 lutego 2013

Makaron z salami i serem - 800kcal


Makaron z salami i serem fot. D.Szymborska

Znów czerwona książeczka (Mała Wielka Księga Makaronu) tym razem dużo modyfikacji, ale pomysł książkowy. Makaron z salami i serem wyszedł przepysznie. Stosunkowo szybki do przygotowania.  Podaję, to co ja użyłam bo nie wszystko było zgodne z „listą” z książki. 

Jedna porcja (100g makaronu i sos) ma około 800kcal!

Składniki:
·      Węgierskie salami (obrane ze skórki, ok 200g),
·      5 pomidorów (obranych ze skórki i bez gniazd nasiennych),
·      suszony rozmaryn,
·      1 cebula pokrojona na półtalarki,
·      3 posiekane ząbki czosnku,
·      125ml białego wytrawnego wina,
·      oliwa do smażenia,
·      50g parmezanu do utarcia,
·      200g sera gruyere,
·      pieprz, sól.
·      Makaron penne.

Przygotowanie:
Salami pokroić w paseczki, cebulę w półtalarki a czosnek posiekać. Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać czosnek i salami. Podsmażyć. Dolać wina i zredukować. Pomidory pokroić w kostkę. Dorzucić do sosu i zmniejszyć „ogień”. Posypać rozmarynem, dodać pieprz i sól. Dusić około 30 minut. Na ostatnie 6 minut dodać do sosu ser gruyere pokrojony w cieniutkie paski. Makaron ugotować. Odcedzić. Do dużego garnka przełożyć sos i następnie dodać makaron. Wszystko starannie wymieszać. Nałożyć na talerze i podać parmezan. 

Smacznego biegowego! Po tym makaronie zjedzonym na wczesną kolację ma się siłę na poranny trening!

2 komentarze:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa