Coś dla Wege Runner’s – zielone warzywa z kaszą jaglaną
Zielone warzywa z kaszą jaglaną fot. D.Szymborska |
Dziś byłam na warsztatach – Warzywa i Dania Fit, uczyła Ula, Szef
Kuchni w Masz Gulasz i Słonym. Gulasz z zielnych warzyw, to super szybkie
danie, 15 minut i mamy gotowe.
Składniki (porcja dla 3 osób):
·
Groszek zielony 100g (mrożony),
·
Szpinak w liściach mrożony 100g,
·
Bób mrożony 100g,
·
Fasolka szparagowa (zielona) 100g,
·
1 cukinia,
·
1 bakłażan,
·
15 oliwek zielonych,
·
2 ząbki czosnku,
·
oliwa,
·
oregano (świeże),
·
kasza jaglana 100g,
·
rukola Fit&Easy (nie trzeba
jej myć),
·
pietruszka (natka),
·
bulion warzywny (wegański),
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, przysmażamy na oliwie, gotujemy z
bulionem aż wchłonie cały bulion – proporcje 1/3 kaszy 2/3 wody. Cukinię kroimy
w słupki, bakłażan też, czosnek siekamy. Bób gotujemy chwilę po to by obrać go
z łupinek. Na oliwie, smażymy cukinię, bakłażan, dodajemy fasolkę, bób,
groszek, szpinak, pod sam koniec gotowania (po 12 minutach) dodajemy rukolę i
siekane oregano. Podajemy z kaszą jaglaną, posypujemy pietruszką.
Smacznego
biegowego! Dziś po tym jedzeniu pobiegłam 15K, z dużym uśmiechem i przyzwoitą
prędkością.
Weganką nie jestem, ale chętnie zjadłabym taką kaszę :) Tym bardziej, że kasza jaglana jest jedną z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńbo wegańskie nie znaczy niesmaczne:))
Usuń