10 lutego 2013

Coś dla Wege Runner’s – zielone warzywa z kaszą jaglaną

Zielone warzywa z kaszą jaglaną fot. D.Szymborska


 Dziś byłam na warsztatach – Warzywa i Dania Fit, uczyła Ula, Szef Kuchni w Masz Gulasz i Słonym. Gulasz z zielnych warzyw, to super szybkie danie, 15 minut i mamy gotowe.

Składniki (porcja dla 3 osób):
·      Groszek zielony 100g (mrożony),
·      Szpinak w liściach mrożony 100g,
·      Bób mrożony 100g,
·      Fasolka szparagowa (zielona) 100g,
·      1 cukinia,
·      1 bakłażan,
·      15 oliwek zielonych,
·      2 ząbki czosnku,
·      oliwa,
·      oregano (świeże),
·      kasza jaglana 100g,
·      rukola Fit&Easy (nie trzeba jej myć),
·      pietruszka (natka),
·      bulion warzywny (wegański),

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, przysmażamy na oliwie, gotujemy z bulionem aż wchłonie cały bulion – proporcje 1/3 kaszy 2/3 wody. Cukinię kroimy w słupki, bakłażan też, czosnek siekamy. Bób gotujemy chwilę po to by obrać go z łupinek. Na oliwie, smażymy cukinię, bakłażan, dodajemy fasolkę, bób, groszek, szpinak, pod sam koniec gotowania (po 12 minutach) dodajemy rukolę i siekane oregano. Podajemy z kaszą jaglaną, posypujemy pietruszką. 

Smacznego biegowego! Dziś po tym jedzeniu pobiegłam 15K, z dużym uśmiechem i przyzwoitą prędkością.

2 komentarze:

  1. Weganką nie jestem, ale chętnie zjadłabym taką kaszę :) Tym bardziej, że kasza jaglana jest jedną z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa