Vasterbotten cheese pie dla singla
Vasterbotten cheese pie dla singla fot. D. Szymborska |
Może to nie jest najodpowiedniejsze na śniadanie ale za to jakie pyszne! Wczoraj
byłam na warsztatach z Michałem Godyniem, który szefuje kuchni ambasady
Szewecji w Polsce. Nauczyłam się przygotowywać 3 rewelacyjne dania, zaczynamy
od przystawki! To były (chyba) najlepsze i najsmaczniejsze warsztaty w których
brałam udział a atmosfera w nowo otwartym studiu kulinarnym na Racławickiej –
Cook Up – była po prostu rewelacyjna. Pamiątko, oprócz przepisów, zdjęć jest
rozwalony palec, bo tam mają naprawdę ostre noże!!
Składniki:
Ciasto kruche:
·
30g mąki pszennej,
·
25g masła,
·
1 łyżeczka wody,
·
groch do obciążenia ciasta w
czasie pieczenia i papier do pieczenia, żeby wyłożyć foremkę
Nadzienie:
·
20g oleju,
·
1 jajko,
·
15g posiekanej cebuli,
·
60ml śmietany,
·
40ml mleka,
·
80g Vasterbotten cheese,
·
szczypta soli i pieprzu,
·
szczypta kminku,
·
50dl wódki
Dekoracja:
·
10g kwaśnej śmietany (22%),
·
10g czerwonego kawioru,
·
tymianek, rozmaryn.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotować ciasto, rozwałkować i
wyłożyć nasmarowaną masłem foremkę. Nakłóć widelcem, wyłożyć papierem i grochem
i piec około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy na bok.
Cebulę siekamy, ser zcieramy na tarce, rozpuszczamy olej, szklimy
cebulę, dodajemy kminek, zalewamy wódką, śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą i
pieprzem. Gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy by farsz trochę podstygł.
Chłodzimy go do temperatury około 50 stopni, dekorujemy śmietaną, kawiorem i
ziołami. Można podawać na zimno lub ciepło! To naprawdę super power food. Może
z racji ilości tłuszczu (ser, śmietana) nie najbardziej biegowy ale za to jaki
pyszny! Dlatego smacznego biegowego!!!
Żurawinowy soczek fot. J. |
Cook up i pie fot. D.Szymborska |
Wygląda bardzo elegancko. Ciekawa jestem smaku nieznanego mi sera....
OdpowiedzUsuńJesteś niesamowita z tymi warsztatami.. Pięknie wykorzystujesz swoja młodość. Jestem pod wrażeniem:)
Warsztaty były wyjątkowe, naprawdę! myślę, że jutro opiszę jak zrobić kurczaka bo był REWELACYJNY:))
UsuńA ja bym zjadła z przyjemnością takie śniadanie!
OdpowiedzUsuńPyszne warsztaty.
ja też:)))
Usuń