TRYB JASNY/CIEMNY

Vasterbotten cheese pie dla singla

Vasterbotten cheese pie dla singla fot. D. Szymborska


 Może to nie jest najodpowiedniejsze na  śniadanie ale za to jakie pyszne! Wczoraj byłam na warsztatach z Michałem Godyniem, który szefuje kuchni ambasady Szewecji w Polsce. Nauczyłam się przygotowywać 3 rewelacyjne dania, zaczynamy od przystawki! To były (chyba) najlepsze i najsmaczniejsze warsztaty w których brałam udział a atmosfera w nowo otwartym studiu kulinarnym na Racławickiej – Cook Up – była po prostu rewelacyjna. Pamiątko, oprócz przepisów, zdjęć jest rozwalony palec, bo tam mają naprawdę ostre noże!!

Składniki:
Ciasto kruche:
·      30g mąki pszennej,
·      25g masła,
·      1 łyżeczka wody,
·      groch do obciążenia ciasta w czasie pieczenia i papier do pieczenia, żeby wyłożyć foremkę
Nadzienie:
·      20g oleju,
·      1 jajko,
·      15g posiekanej cebuli,
·      60ml śmietany,
·      40ml mleka,
·      80g Vasterbotten cheese,
·      szczypta soli i pieprzu,
·      szczypta kminku,
·      50dl wódki
Dekoracja:
·      10g kwaśnej śmietany (22%),
·      10g czerwonego kawioru,
·      tymianek, rozmaryn.

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotować ciasto, rozwałkować i wyłożyć nasmarowaną masłem foremkę. Nakłóć widelcem, wyłożyć papierem i grochem i piec około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy na bok.
Cebulę siekamy, ser zcieramy na tarce, rozpuszczamy olej, szklimy cebulę, dodajemy kminek, zalewamy wódką, śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy by farsz trochę podstygł. Chłodzimy go do temperatury około 50 stopni, dekorujemy śmietaną, kawiorem i ziołami. Można podawać na zimno lub ciepło! To naprawdę super power food. Może z racji ilości tłuszczu (ser, śmietana) nie najbardziej biegowy ale za to jaki pyszny! Dlatego smacznego biegowego!!!

Żurawinowy soczek fot. J.

Cook up i pie fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. Wygląda bardzo elegancko. Ciekawa jestem smaku nieznanego mi sera....
    Jesteś niesamowita z tymi warsztatami.. Pięknie wykorzystujesz swoja młodość. Jestem pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warsztaty były wyjątkowe, naprawdę! myślę, że jutro opiszę jak zrobić kurczaka bo był REWELACYJNY:))

      Usuń
  2. A ja bym zjadła z przyjemnością takie śniadanie!
    Pyszne warsztaty.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa