Lecznicze zupy – z koprem włoskim i łososiem
Lecznicza zupa fot. D.Szymborska |
Prosta, rozgrzewająca zupa. To kolejny przepis z cyklu jesiennych.
Dodatkowo koper włoski podobno działa przeciwkaszlowo. Pewne jest natomiast ze
zupa jest pyszna! Czas przygotowania to około godziny (przy założeniu, że mamy
0.5l bulionu warzywnego).
Składniki:
·
Koper włoski, 2 sztuki,
·
05.l bulionu warzywnego
·
6 ziemniaków,
·
2 cebule,
·
garść liści laurowych,
·
pieczarki,
·
groszek cukrowy,
·
masło i śmietana 30% (w kubeczku),
·
400g filetu z łososia,
·
sól morka, pieprz i cukier.
Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotować obrane ziemniaki i pokrojony koper włoski i garść
liści laurowych. W wodzie z solą i cukrem gotować przez 6 minut groszek.
Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i
zrumienić na maśle, nie zapomnieć o posoleniu. Cebulę zeszklić na maśle. Gdy
ziemniaki są miękkie odcedzić. Wybrać liście laurowe. Zmiksować ziemniaki i
koper włoski. Przełożyć do dużego garnka, dodać bulion warzywny i pół kubeczka (dużego) śmietany. Gotować.
Łososia pokroić na grube paski. Gotować wszystko razem przez około 8-9 minut.
Doprawić. Nałożyć na talerze – najpierw kawałki łososia potem zupa. Przybrać
groszkiem cukrowym, i pieczarkami. Smacznego! Biegowego jak troszkę wydobrzeję….
Jak to się ładnie mówi: propozycja podania fot. D.Szymborska |
O, fajny przepis!
OdpowiedzUsuń