Makaron w pergaminie czyli nie trzeba myć talerzy
Tym razem coś dla biegaczy, którym zależy na tym by 20 minut po
skończeniu wysiłku zjeść coś dobrego. Smaczny sposób na odbudowanie strat w
organizmie. U mnie była wersja mięsna ale wegetariańska też jest pyszna. Do
tego wszystko przygotowujemy przed wyjściem na trening. Jedyne co nam zostaje
do zrobienia po przyjściu do domu to rozgrzanie piekarnika i włożenie
pergaminowego mieszka i poczekanie około 15 minut. Mieszek kładziemy na
talerzu. Zjadamy z pergaminu więc odpada nam mycie talerzy….danie z tych
prostych a jednocześnie bardzo efektownych! Smacznego biegowego wszystkim!
Składniki (dla 4 osób):
·
400g makaronu ugotowanego
wcześniej,
·
3 cebule,
·
masło,
·
2 puszki pomidorów lub domowy sos
pomidorowy,
·
parmezan (100g),
·
szynka parmeńska (200g – lub jej
brak w przypadku bezmięsnego makaronu),
·
pieprz, sól, oregano, bazylia.
Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić przelać zimną wodą i dodać odrobinę oliwy by
się nie posklejał. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać pomidory i doprawić sos
oregano i bazylią. Parmezan utrzeć.
Szynkę pokroić w paseczki. Z pergaminu wyciąć kwadraty o boku 25cm.
Pergamin nasmarować masłem, ułożyć makaron, sos pomidorowy z cebulą, ser i
szynkę. Zawinąć mieszek i zawiązać nitką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec
przez 15 minut. Smacznego biegowego!
Makaron w mieszku fot. D.Szymborska |
oj bardzo fajny pomysł będę musiała spróbować:)
OdpowiedzUsuń