Makaron z tuńczykiem i kaparami - ultra szybkie danie
Niefotogeniczny makaron fot. D.Szymborska |
Śpieszy się? Mnie często, żeby nie powiedzieć zawsze. Dziś przepis na
sos do makaronu, na którego przygotowanie wystarczy 9 minut, czyli tyle ile
gotuje się makaron (z pudełka, bo świeży to 2-3 minuty). Do startu gotowi!
GO!!!!!
Składniki (2 dwóch osób):
·
Puszka tuńczyka w oleju w
kawałkach (rozdrobniony też może być, tyle, że będzie gorszej jakości i sos
wyjdzie mniej smaczny),
·
2 łyżki kaparów (ze słoiczka),
·
2 małe cebule (białe, słodkie),
·
śmietana w kartoniku 18% (około
80ml),
·
sól morska, pieprz, masło do
smażenia cebuli,
·
sok z 1 cytryny,
·
200gr makaronu świderki,
·
tarty parmezan.
·
Przygotowanie:
W dużym garnku wstawić wodę do gotowania. W tym czasie na patelni, na
maśle zeszklić cebulę. Do blendera włożyć odsączonego tuńczyka, dodać cebulę,
kapary (odsączone), pieprz, sól, śmietanę i sok z cytryny. Zmiksować. Spróbować
jak smakuje, doprawić w zależności od tego jak ostry chcemy mieć sos. Nie
trzeba przejmować się tym, że sos jest rzadki. Zgęstnieje gdy wymieszamy go z
makaronem bo wcześniej do śmietany dodaliśmy cytrynę. Ugotować w osolonej
wodzie makaron, odcedzić i wymieszać z sosem. Parmezan utrzeć. Nałożyć na
talerze i udekorować kilkoma kaparami. Smacznego biegowego! Przepis jest
zmodyfikowaną wersją tego, który znalazłam w Małej Wielkiej Księdze Makaronu.
Jedna porcja to ponad 500kcal. Smacznego biegowego!
Komentarze
Prześlij komentarz