TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z tuńczykiem i kaparami - ultra szybkie danie


Niefotogeniczny makaron fot. D.Szymborska

Śpieszy się? Mnie często, żeby nie powiedzieć zawsze. Dziś przepis na sos do makaronu, na którego przygotowanie wystarczy 9 minut, czyli tyle ile gotuje się makaron (z pudełka, bo świeży to 2-3 minuty). Do startu gotowi! GO!!!!!

Składniki (2 dwóch osób):
·      Puszka tuńczyka w oleju w kawałkach (rozdrobniony też może być, tyle, że będzie gorszej jakości i sos wyjdzie mniej smaczny),
·      2 łyżki kaparów (ze słoiczka),
·      2 małe cebule (białe, słodkie),
·      śmietana w kartoniku 18% (około 80ml),
·      sól morska, pieprz, masło do smażenia cebuli,
·      sok z 1 cytryny,
·      200gr makaronu świderki,
·      tarty parmezan.
·       
Przygotowanie:
W dużym garnku wstawić wodę do gotowania. W tym czasie na patelni, na maśle zeszklić cebulę. Do blendera włożyć odsączonego tuńczyka, dodać cebulę, kapary (odsączone), pieprz, sól, śmietanę i sok z cytryny. Zmiksować. Spróbować jak smakuje, doprawić w zależności od tego jak ostry chcemy mieć sos. Nie trzeba przejmować się tym, że sos jest rzadki. Zgęstnieje gdy wymieszamy go z makaronem bo wcześniej do śmietany dodaliśmy cytrynę. Ugotować w osolonej wodzie makaron, odcedzić i wymieszać z sosem. Parmezan utrzeć. Nałożyć na talerze i udekorować kilkoma kaparami. Smacznego biegowego! Przepis jest zmodyfikowaną wersją tego, który znalazłam w Małej Wielkiej Księdze Makaronu. Jedna porcja to ponad 500kcal. Smacznego biegowego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa