Risotto z homarem, kurkami i truflą... z La Rotisserie
Ehhh ten zapach fot. D.Szymborska |
No ba! Coś takiego w domu powtórzyć będzie ciężko. Bo a) nigdy jeszcze
nie siekałam tasakiem homara by potem go godzinami gotować, b) nie mam w
lodówce trufli c) w szafce kuchennej nie trzymam syfonów. Więc dla tych co mają
homary, trufle i syfony przepis na przepyszne risotto. Kurki i ryż mam, rosół
zrobię więc jakieś risotto będzie. Przepis wymyślony przez Pawła Oszczyka z Le
Reginy. Szef kuchni gotował wcześniej we Włoszech, w gwiazdkowej
(Michelinowskiej) restauracji stąd pomysł na takie risotto. Co ciekawe to jest
danie dla biegaczy! Serio naprawdę dobrze przyswajalne węglowodany, białko (a
bo bym zapomniała mule też są).
Nie ma rzeczy niemożliwych a tasak mam....
Składniki:
·
Wywar z homara ugotowany z
warzywami i przetarty przez sito, ze śmietaną, doprawiony pieprzem,
·
Szalotki,
·
Kurki,
·
Ryż arborio,
·
Masło klarowane,
·
Białe wino,
·
Świeża trufla,
·
Bulion warzywny,
·
Małże Świętego Jakuba,
·
Estragon siekany,
·
Masło truflowe.
Przygotowanie:
Wywar z homara wystudzić, odstawić. Szalotki i kurki zeszklić na maśle.
Dodać ryż i odparować wino, następnie dolewać bulionu warzywnego. Doprawić solą
i pieprzem. Dodać masła truflowego. W tym czasie na maśle klarowanym usmażyć małże.
Posiekać estragon. Gotować risotto z kurkami aż będzie gotowe. Przełożyć na
talerz, na wierzchu ułożyć małże, ozdobić estragonem. Do syfonu przelać sos z
homara. Nałożyć piankę homarową wokół porcji risotto na talerzu. Truflę zetrzeć
na tarce, posypać estragonem. Danie natychmiast przykryć, podawać od razu.
Przykrycie jest świetnym pomysłem, przed nami na stole pojawia się talerz.
Okrywamy najpierw cudowny zapach a potem jeszcze lepszy smak. Jak łatwo się domyślić Paweł Oszczyk takie
risotto gotuje przez 18 minut, potem czeka 2 przepisowe minuty „by doszło” i
wtedy zaczyna się akcja przystrajania i to co lubię najbardziej – serwowania!
Smacznego biegowego bo takie wykwintne danie a idealne dla biegaczy!
Gotowe risotto fot. D.Szymborska |
Trufla fot. D.Szymborska |
Az mi zaburczalo w brzuchu na sam widok! Szalenie wykwintne i na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuń