Hit lata – domowy humus z Tabasco
Przepyszny, ostry, domowy humus do przygotowania w 5 minut!!!! fot. D.Szymborska |
Uwielbiam humus. Jest coraz popularniejszą pastą, najczęściej sprzedaje
się go wraz z chlebkami pita. Smakuje wybornie w kanapkach, wrapach (o tym będzie oddzielny post). W sklepach, w
restauracjach jest naprawdę drogi.
Można go w bardzo prosty sposób przygotować w domu, zajmuje to moment,
a to my decydujemy o smaku, dodatkach i konsystencji. Jeżeli zależy nam na
czasie możemy użyć ciecierzycy z puszki.
Inna nazwa na ciecierzycę to groch włoski, bywa też nazywana cieciorką
(nieprawidłowo, bo to inna roślina).
Domowo przygotowywany humus można kilka dni przechowywać w lodówce.
Składniki (na dużą miskę humusu):
·
Puszka ciecierzycy (lub jak mamy
czas i pamiętamy o tym namoczona ciecierzyca – przez całą noc),
·
Dwie łyżki pasty tahini (czyli
ziaren sezamu zmielonych z olejem sezamowym, oliwa, wodą),
·
Sok z połówki cytryny,
·
Sól morska (świeżo mielona),
·
Kilka łyżek oliwy,
·
Kilka łyżek wody,
·
Łyżeczka Tabasco (to w mojej
wersji, można dodać: czosnek, paprykę, bakłażany….)
Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedzić i przelać wodą. Wszystkie składniki zmiksować aż
do uzyskania pożądanej konsystencji, jeżeli chodzi o ostrość mój humus z
Tabasco zaliczam do pikantnych.
I już humus gotowy! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz