TRYB JASNY/CIEMNY

Hit lata – domowy humus z Tabasco

Przepyszny, ostry, domowy humus do przygotowania w 5 minut!!!! fot. D.Szymborska
Uwielbiam humus. Jest coraz popularniejszą pastą, najczęściej sprzedaje się go wraz z chlebkami pita. Smakuje wybornie w kanapkach, wrapach  (o tym będzie oddzielny post). W sklepach, w restauracjach jest naprawdę drogi.

Można go w bardzo prosty sposób przygotować w domu, zajmuje to moment, a to my decydujemy o smaku, dodatkach i konsystencji. Jeżeli zależy nam na czasie możemy użyć ciecierzycy z puszki.

Inna nazwa na ciecierzycę to groch włoski, bywa też nazywana cieciorką (nieprawidłowo, bo to inna roślina).

Domowo przygotowywany humus można kilka dni przechowywać w lodówce.



Składniki (na dużą miskę humusu):

·      Puszka ciecierzycy (lub jak mamy czas i pamiętamy o tym namoczona ciecierzyca – przez całą noc),
·      Dwie łyżki pasty tahini (czyli ziaren sezamu zmielonych z olejem sezamowym, oliwa, wodą),
·      Sok z połówki cytryny,
·      Sól morska (świeżo mielona),
·      Kilka łyżek oliwy,
·      Kilka łyżek wody,
·      Łyżeczka Tabasco (to w mojej wersji, można dodać: czosnek, paprykę, bakłażany….)

Przygotowanie:

Ciecierzycę odcedzić i przelać wodą. Wszystkie składniki zmiksować aż do uzyskania pożądanej konsystencji, jeżeli chodzi o ostrość mój humus z Tabasco zaliczam do pikantnych.


I już humus gotowy! Smacznego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa