30 lipca 2014

Azjatycka przekąska w domu – samosy z mięsem

Proste i pyszne fot. D.Szymborska


Samosy z mięsem mielonym – super pomysł na kolację w te upały. Owszem wymaga chwili stania przy kuchence ale warto! Ich przygotowanie jest stosunkowo proste a co ważne, nie musimy się martwić o jakość jedzenia – te sprzedawane na bazarach czy z „budek” czasem pozostawiają wiele do życzenia. Jedzenie „na mieście” ma dużo uroku, jednak w takie upały lepiej wybierać albo sprawdzone miejsca, które mają „duży ruch” lub też zdecydować się na gotowanie w domu.


Składniki (na 10 samosów):

·      500g mięsa mielonego (samej wołowiny albo wieprzowiny z wołowiną),
·      czosnek – 3 ząbki,
·      ½ kapusty pekińskiej,
·      kiełki (cztery garście, kiełków fasoli),
·      sos sojowy,
·      chilli – w zależności jak ostre pierożki lubimy,
·      ciasto do spring roli (mrożone),
·      jajko,
·      butelka oleju słonecznikowego,
·      słodki sos chilli,
·      kolendra do dekoracji.

Przygotowanie:

Czosnek zmiażdżyć, kapustę posiekać, chilli pokroić drobniutko. W rondelku przesmażyć kapustę, chili, kiełki i dodać dużo sosu sojowego i mięso mielone. Ciasto pokroić w paski. Starannie wysmarować jajkiem i zawinąć. Smażyć w głębokim tłuszczu aż ciasto będzie lekko złociste. Podawać z słodkim sosem chilli i kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa