Azjatycka przekąska w domu – samosy z mięsem
Proste i pyszne fot. D.Szymborska |
Samosy z mięsem mielonym – super pomysł na kolację w te upały. Owszem
wymaga chwili stania przy kuchence ale warto! Ich przygotowanie jest stosunkowo
proste a co ważne, nie musimy się martwić o jakość jedzenia – te sprzedawane na
bazarach czy z „budek” czasem pozostawiają wiele do życzenia. Jedzenie „na
mieście” ma dużo uroku, jednak w takie upały lepiej wybierać albo sprawdzone
miejsca, które mają „duży ruch” lub też zdecydować się na gotowanie w domu.
Składniki (na 10 samosów):
·
500g mięsa mielonego (samej
wołowiny albo wieprzowiny z wołowiną),
·
czosnek – 3 ząbki,
·
½ kapusty pekińskiej,
·
kiełki (cztery garście, kiełków
fasoli),
·
sos sojowy,
·
chilli – w zależności jak ostre
pierożki lubimy,
·
ciasto do spring roli (mrożone),
·
jajko,
·
butelka oleju słonecznikowego,
·
słodki sos chilli,
·
kolendra do dekoracji.
Przygotowanie:
Czosnek zmiażdżyć, kapustę posiekać, chilli pokroić drobniutko. W
rondelku przesmażyć kapustę, chili, kiełki i dodać dużo sosu sojowego i mięso
mielone. Ciasto pokroić w paski. Starannie wysmarować jajkiem i zawinąć. Smażyć
w głębokim tłuszczu aż ciasto będzie lekko złociste. Podawać z słodkim sosem
chilli i kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz