Mango lassi – domowe wydanie
MANGO LASSI czyli napój na duchotę i burzową pogodę - hinduski przysmak fot. D.Szymborska |
Burzowo, duszno i gorąco. Nie udało mi się popływać w Zegrzu bo były
pioruny, za to jak mówi moja pani trener „robiłam prędkość” na zjeżdżalni w
aquaparku. Też fajnie.
Potrzebuje orzeźwienia, a ostatnio hinduska kuchnia na topie. Mango
lassi w wersji domowej smaczniejsze od niejednego restauracyjnego. I znów
przepis kilkunastosekundowy! A o marynowaniu kalafiora to napiszę jutro…na
razie napój.
Składniki (na 3 szklanki):
·
1 mango – obrane ze skórki i
pokrojone,
·
1 szklanka jogurtu naturalnego,
·
1 łyżeczka cukru (cóż jak ma być
taki hinduski smak, a mango nie jest tak dojrzałe jakbym chciała to bez cukru
się nie obejdzie!),
·
¼ łyżeczki kardamonu
(sproszkowanego),
·
garść kostek lodu.
Przygotowanie:
Wszystko wrzucić do blendera, włączyć i po kilkunastu sekundach lassi
gotowe i można je przelać do szklanek. Uwaga pianka jest jak najbardziej
normalna i pyszna!
też takie robię, bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń