TRYB JASNY/CIEMNY

TEX MEX GLUTEN FREE

Super i do tego bez glutenu fot. D.Szymborska

Coraz więcej osób na różnych dietach, pszenica wyklęta…. Gluten nielubiany albo nietrawiony. A u mnie na blogu jakoś nie było przepisów z zaznaczeniem winnym niż wege albo wegetariańskie. To czas na zmiany. A zmiany są dobre jak się od razu za nie zabiera. To bezglutenowa super kolacja. Przygotowanie 30 minut, gotowanie kolejne 20. Wyserwowane poniżej godziny. Pyszne bo już zniknęło. A przepis na 10 tortilli. Sprawdziła dwa razy sos sojowy Kikkoman jest bezglutenowy (specjalna wersja). A na koniec o mojej MASZYNIE! Cudowna – zapiekam w niej tortille, bajgle – pycha! Pewno jeszcze ma masę innych zastosowań ale na razie w tych dwóch świetnie się spisuje!


Składniki (na 10 tortilli):

·      10 tortilli – z mąki kukurydzianej,
·      1 opakowanie Philadelphi,
·      200g sera gouda (tartego),
·      100ml sosu sojowego bez glutenu,
·      100ml sosu chilli słodkiego,
·      1 puszka kukurydzy,
·      1 puszka fasoli,
·      pół średniej wielkości kapusty pekińskiej (kroimy tylko miękka górę),
·      500g filetu z piersi kurczaka (wybieganego),
·      słodka papryka (mielona, dużo),
·      odrobina masła,
·      jogurt grecki (gęsty).

Przygotowanie:

Ser żółty utrzeć. Kapustę pekińską pokroić. Kukurydzę odcedzić, fasolę przepłukać wodą i odcedzić. Mięso z kurczaka pokroić w długie i cienkie paski, zamarynować w dużej ilości sosu sojowego (bezglutenowego) i posypać papryką (słodką). Rozgrzać MASZYNĘ, usmażyć na odrobinie masła kurczaka, na sam koniec smażenia dodać kukurydzę i fasolę. Tortillię delikatnie zmoczyć wodą, wysmarować  serkiem Philadelphia, ułożyć ser, kapustę i mięso, zawinąć i zapiec. Podawać z gęstym jogurtem i sosem chilli (słodkim).


Proste, nie może się nie udać a jest bardzo efektowne! Nie ma to jak MASZYNA do zapiekania!

Komentarze

  1. Jaka ja jestem głodna!! pychaa

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie to wszystko wygląda:)A gdzie można kupić taką fajną maszynę?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa