TEX MEX GLUTEN FREE
Super i do tego bez glutenu fot. D.Szymborska |
Coraz więcej osób na różnych dietach, pszenica wyklęta…. Gluten
nielubiany albo nietrawiony. A u mnie na blogu jakoś nie było przepisów z
zaznaczeniem winnym niż wege albo wegetariańskie. To czas na zmiany. A zmiany
są dobre jak się od razu za nie zabiera. To bezglutenowa super kolacja.
Przygotowanie 30 minut, gotowanie kolejne 20. Wyserwowane poniżej godziny.
Pyszne bo już zniknęło. A przepis na 10 tortilli. Sprawdziła dwa razy sos
sojowy Kikkoman jest bezglutenowy (specjalna wersja). A na koniec o mojej
MASZYNIE! Cudowna – zapiekam w niej tortille, bajgle – pycha! Pewno jeszcze ma
masę innych zastosowań ale na razie w tych dwóch świetnie się spisuje!
Składniki (na 10 tortilli):
·
10 tortilli – z mąki
kukurydzianej,
·
1 opakowanie Philadelphi,
·
200g sera gouda (tartego),
·
100ml sosu sojowego bez glutenu,
·
100ml sosu chilli słodkiego,
·
1 puszka kukurydzy,
·
1 puszka fasoli,
·
pół średniej wielkości kapusty
pekińskiej (kroimy tylko miękka górę),
·
500g filetu z piersi kurczaka
(wybieganego),
·
słodka papryka (mielona, dużo),
·
odrobina masła,
·
jogurt grecki (gęsty).
Przygotowanie:
Ser żółty utrzeć. Kapustę pekińską pokroić. Kukurydzę odcedzić, fasolę
przepłukać wodą i odcedzić. Mięso z kurczaka pokroić w długie i cienkie paski,
zamarynować w dużej ilości sosu sojowego (bezglutenowego) i posypać papryką
(słodką). Rozgrzać MASZYNĘ, usmażyć na odrobinie masła kurczaka, na sam koniec
smażenia dodać kukurydzę i fasolę. Tortillię delikatnie zmoczyć wodą,
wysmarować serkiem Philadelphia, ułożyć
ser, kapustę i mięso, zawinąć i zapiec. Podawać z gęstym jogurtem i sosem
chilli (słodkim).
Proste, nie może się nie udać a jest bardzo efektowne! Nie ma to jak
MASZYNA do zapiekania!
Jaka ja jestem głodna!! pychaa
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wszystko wygląda:)A gdzie można kupić taką fajną maszynę?
OdpowiedzUsuńja kupiłam w zwykłym supermarkecie za 79PLN :)
Usuń