29 lipca 2014

15 sekundowa hiszpańska przekąska – karczochy, jamon serrano i suszone pomidory

Pyszne, super kaloryczne i idealne na te upały - przystawka hiszpańska fot. D.Szymborska

Jestem nieufna do potraw, które można przygotować w kilkanaście sekund. Obawiam się, że zwyczajnie nie będą zbyt smaczne.

Na warsztatach z Finger Food uczyłam się przygotowywać przystawki, takie, których przygotowanie zajmuje kilka godzin i takie gdzie trwa to kilkanaście sekund. I….wszystkie były bardzo smaczne.

Z super smacznymi daniami, które poznaję na warsztatach jest tak, że potem chcę je ponownie przygotować w domu. Tą przystawkę już zrobiłam. Przepis działa nie tylko pod okiem doświadczonego kucharza! Do tego na wszystkich robi duże wrażenie – takie małe, pyszne „cacuszko”.

Składniki (na 20 porcji):

·      10 plastrów szynki serrano,
·      1 opakowanie fety (nie sera typu feta tylko oryginalnej FETY!),
·      10 serc karczochów (marynowanych, przekrojonych na pół),
·      5 pomidorków suszonych (przekrojonych na 4 części),
·      kawałek czerwonej papryki pokrojony w słupki,
·      kolendra do dekoracji.

Przygotowanie:


Plastry szynki przekroić (wzdłuż) na pół. Fetę pokroić w 20 kwadratów, układać na każdym pół karczocha, ćwiartkę pomidorka suszonego w oliwie, paprykę, wszystko ściśle zawinąć. 

Jak nie padamy z głodu to warto po 15 sekundach przygotowania przystawkę wstawić do lodówki, jak nie cóż… smacznego! Szybko „się zrobiło” szybko „się zjadło”!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa