15 sekundowa hiszpańska przekąska – karczochy, jamon serrano i suszone pomidory
Pyszne, super kaloryczne i idealne na te upały - przystawka hiszpańska fot. D.Szymborska |
Jestem nieufna do potraw, które można przygotować w kilkanaście sekund.
Obawiam się, że zwyczajnie nie będą zbyt smaczne.
Na warsztatach z Finger Food uczyłam się przygotowywać przystawki,
takie, których przygotowanie zajmuje kilka godzin i takie gdzie trwa to
kilkanaście sekund. I….wszystkie były bardzo smaczne.
Z super smacznymi daniami, które poznaję na warsztatach jest tak, że
potem chcę je ponownie przygotować w domu. Tą przystawkę już zrobiłam. Przepis
działa nie tylko pod okiem doświadczonego kucharza! Do tego na wszystkich robi
duże wrażenie – takie małe, pyszne „cacuszko”.
Składniki (na 20 porcji):
·
10 plastrów szynki serrano,
·
1 opakowanie fety (nie sera typu
feta tylko oryginalnej FETY!),
·
10 serc karczochów (marynowanych,
przekrojonych na pół),
·
5 pomidorków suszonych
(przekrojonych na 4 części),
·
kawałek czerwonej papryki
pokrojony w słupki,
·
kolendra do dekoracji.
Przygotowanie:
Plastry szynki przekroić (wzdłuż) na pół. Fetę pokroić w 20 kwadratów,
układać na każdym pół karczocha, ćwiartkę pomidorka suszonego w oliwie,
paprykę, wszystko ściśle zawinąć.
Jak nie padamy z głodu to warto po 15
sekundach przygotowania przystawkę wstawić do lodówki, jak nie cóż… smacznego!
Szybko „się zrobiło” szybko „się zjadło”!
Komentarze
Prześlij komentarz