Bób z czarną porzeczką i jaglanką
Genialna sałatka na lato, jaglanka daje moc a połączenie bobu z czarną porzeczką PYCHA fot. D.Szymborska |
Kilka dni temu A. przyniosła na nasze babskie spotkanie sałatkę, potem
gdy pojechałyśmy na wieś w nieco zmienionej wersji również pojawiła się super
sałatka. Za każdym razem, A. mówiła, miałam chwilę zrobiłam sałatkę.
Ciekawe
połączenie, super smak, tylko, że przygotowanie to nie „chwilka” bo trzeba
ugotować jaglankę (20 min), ugotować bób (6 min) obrać bób (15 min), fetę się
szybko kroi a umycie porzeczek też nie trwa zbyt długo. Jeszcze sos z oliwy,
miodu, oregano, bazylii i soku z cytryny. To wszystko doprawiamy solą i
pieprzem i genialna sałatka na letni dzień gotowa. Co ważne spokojnie
wytrzymuje w lodówce 2 dni! Inna sprawa, że bardzo szybko znika....
Składniki (lekko zmodyfikowany przepis z blogu Biegacz na diecie):
·
1 szklanka kaszy jaglanej,
·
1kg bobu,
·
1 opakowanie greckiej fety,
·
300g porzeczek,
·
miód naturalny,
·
sok z jednej cytryny,
·
6 łyżek oliwy,
·
oregano, bazylia,
·
3 ząbki pieczonego czosnku.
Przygotowanie:
Bób wrzucić do wrzątku (z solą i odrobiną cukru –najlepiej palmowego),
gotować przez 6 minut. Przelać zimną wodą i obrać. Kaszę jaglaną najpierw
spłukać zimną wodą, potem przelać wrzątkiem. 1 szklanka kaszy na 2 szklanki
wody. 2 szklanki przelać do garnka, lekko osolić, zagotować, wyspać kaszę i
gotować 20 minut pod przykryciem. Wystudzić i zmieszać z bobem. Dodać pokrojoną
fetę, umyte czarne porzeczki. Wszystko doprawić sosem z oliwy, miodu, soku z
cytryny, siekanego pieczonego czosnku (taki, który można wycisnąć z ząbka)
bazylii i oregano. Wszystko wymieszać. Najlepiej wstawić na kilka godzin do
lodówki, by wszystko się „przegryzło”.
a kto by bób obierał...
OdpowiedzUsuń