TRYB JASNY/CIEMNY

Bób z czarną porzeczką i jaglanką

Genialna sałatka na lato, jaglanka daje moc a połączenie bobu z czarną porzeczką PYCHA fot. D.Szymborska
Kilka dni temu A. przyniosła na nasze babskie spotkanie sałatkę, potem gdy pojechałyśmy na wieś w nieco zmienionej wersji również pojawiła się super sałatka. Za każdym razem, A. mówiła, miałam chwilę zrobiłam sałatkę. 

Ciekawe połączenie, super smak, tylko, że przygotowanie to nie „chwilka” bo trzeba ugotować jaglankę (20 min), ugotować bób (6 min) obrać bób (15 min), fetę się szybko kroi a umycie porzeczek też nie trwa zbyt długo. Jeszcze sos z oliwy, miodu, oregano, bazylii i soku z cytryny. To wszystko doprawiamy solą i pieprzem i genialna sałatka na letni dzień gotowa. Co ważne spokojnie wytrzymuje w lodówce 2 dni! Inna sprawa, że bardzo szybko znika....

Składniki (lekko zmodyfikowany przepis z blogu Biegacz na diecie):

·      1 szklanka kaszy jaglanej,
·      1kg bobu,
·      1 opakowanie greckiej fety,
·      300g porzeczek,
·      miód naturalny,
·      sok z jednej cytryny,
·      6 łyżek oliwy,
·      oregano, bazylia,
·      3 ząbki pieczonego czosnku.

Przygotowanie:

Bób wrzucić do wrzątku (z solą i odrobiną cukru –najlepiej palmowego), gotować przez 6 minut. Przelać zimną wodą i obrać. Kaszę jaglaną najpierw spłukać zimną wodą, potem przelać wrzątkiem. 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. 2 szklanki przelać do garnka, lekko osolić, zagotować, wyspać kaszę i gotować 20 minut pod przykryciem. Wystudzić i zmieszać z bobem. Dodać pokrojoną fetę, umyte czarne porzeczki. Wszystko doprawić sosem z oliwy, miodu, soku z cytryny, siekanego pieczonego czosnku (taki, który można wycisnąć z ząbka) bazylii i oregano. Wszystko wymieszać. Najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki, by wszystko się „przegryzło”.


Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa