Makaronowe muffinki
Makaronowe muffinki czyli zjem makaron w każdej postaci fot. D.Szymborska |
Tak, tak ja to uwielbiam makaron. W każdej postaci, co gorsze w każdej
ilości. Musi „tylko” być smaczny! Węglowodany są mi potrzebne do życia, a te z
makaronu najlepiej działają na mój organizm.
Dziś wyjątkowy przepis. Muffinki kojarzą mi się z dużą ilością proszku
do pieczenia, oleju i mąki. A może być inaczej! Mogą być MAKARONOWE!
Tadam i na stół zamiast tłustego, ciężkiego ciacha wjeżdżają makaronowe
muffinki w trzech odsłonach.
Sama tego nie wymyśliłam, przepis z Małej Wielkiej Księgi Makaronu,
tyle, że mocno zmodyfikowany bo pierwsza wersja zrobiona zgodnie z wytycznymi z
książki kucharskiej….cóż nie smakowała najlepiej. Drugie podejście – blacha –
już dobrze!
Przepis niestety z tych bardziej czasochłonnych, to nie są szybkie
kluski. Do tego babeczki na zimno nie smakuję zbyt szałowo więc to jednorazowa,
szpanerska kolacja i tyle!
Przygotowałam trzy wersje – wegetariańską, z kurczakiem i z boczkiem.
Wersja z kurczakiem była też w podwersji – super ostrej.
Co ważne używałam różnokolorowych papilotek do muffinków – ładniej
wyglądało i było wiadomo, która jaka.
Może chwilę więcej czasu to zabiera ale najpierw sobie wszystko przygotowuję w mieszczkach a potem gotuję całość! fot. D.Szymborska |
Składniki (na 24 muffinki):
·
6 jajek,
·
75ml śmietany (30%),
·
50g tartego parmezanu,
·
50g mascarpone,
·
sól,
·
pieprz,
·
50g sera raclette (tak, tak to ten
śmierdzący),
·
100g kukurydzy z puszki,
·
150g szparagów,
·
250g makaronu – takiego jak do
rosołu,
·
200g filetu z piersi kurczaka,
·
150g boczku wędzonego,
·
masło.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, zahartować i odstawić na
bok. Można dodać odrobinę oliwy żeby się nie posklejał. Filet z piersi kurczaka
pokroić w drobną kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na oliwie lub maśle.
Odstawić na bok. Boczek usmażyć – ja lubię takie skwarki, prawie czarne bez
tłuszczu. Odcedzić i wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Kukurydzę odcedzić.
Szparagi (ze słoika) pokroić w 1cm kawałki. Ser raclette pokroić w kostkę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Przygotować sos – jajka,
mascarpone, parmezan, śmietana i dużo soli!
Makaron zmieszać z kukurydzą, szparagami i serem raclette. Do foremki
nakładać makaron z serem (wypełnić prawie całą foremkę), dodać mięso –
kurczaka, boczek lub nic jak chcemy nakarmić wegetarianina. Polać sosem – nie dużo,
poczekać aż wsiąknie i blachę z muffinkami wstawić do piekarnika piec około 17
minut.
Blachę wyciągnąć z piekarnika i odczekać jeszcze 5 minut z podaniem
muffinek.
Smacznego muffinkowego! I co? Zawsze może być makaronowo!!!
Wersja super ostra była z siekanymi w kostkę papryczkami jalapeno.
Komentarze
Prześlij komentarz