TRYB JASNY/CIEMNY

6 godzin gotowania 10 wydanych przystawek min. orientalna kaczka

Szkolenie z Finger's Food - zaliczone! fot. D.Szymborska
Dziś byłam na szkoleniu, takim dla kucharzy. Przez 6 godzin gotowałam z Wojtkiem, który na co dzień a bardziej dwa razy w tygodniu jeździ do Paryża i gotuje w pociągu. Warsztaty były trudne, czyli to co lubię!

Lubię nowomowę kucharską: używaliśmy nowoczesnych technik, pracowaliśmy na dobrych produktach… dokładnie tak było. Mam 11 super przepisów, no może 10 bo jednej przystawki nie wydaliśmy bo nam się nie udała.

Zacznę od przystawki, która (chyba) najbardziej mi przypadła do gustu – kaczka orientalna. Stosunkowo szybka do przygotowania przystawka, serwowana na gorąco.



Orientalna kaczka na warzywach fot. D.Szymborska
Składniki (na 10 malutkich porcji):

·      1 pierś z kaczki (ze skórą),
·      1 marchewka,
·      1 mała szalotka,
·      1 ząbek czosnku,
·      papryka czerwona (1/2),
·      chilli (1/4),
·      olej sezamowy,
·      sos sojowy,
·      sos teriyaki,
·      sos słodki chilli,
·      masło klarowane,
·      olej słonecznikowy (butelka).

Przygotowanie:

Oczyścić kaczkę z resztek piór, odciąć nadmiar skóry, pokroić w plastry. Przygotować marynatę: z sosów sojowego, teriyaki, oleju sezamowego i słodkiego chilli. Zamarynować mięso. Odstawić. W tym czasie pokroić w jullinne warzywa, czosnek w plasterki.  Na maśle klarowanym usmażyć warzywa. Kaczkę obtoczyć w mące. Rozgrzać olej. Włożyć kaczkę do gorącego oleju. Wyłożyć na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Serwować w małych mieseczkach. Najpierw ułożyć warzywa potem plaster kaczki przekrojony na pół.


O reszcie przystawek będę sukcesywnie pisać. Były naprawdę smaczne, eleganckie a przy okazji umiem już filetować pstrąga! Ha!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa