6 godzin gotowania 10 wydanych przystawek min. orientalna kaczka
Szkolenie z Finger's Food - zaliczone! fot. D.Szymborska |
Dziś byłam na szkoleniu, takim dla kucharzy. Przez 6 godzin gotowałam z
Wojtkiem, który na co dzień a bardziej dwa razy w tygodniu jeździ do Paryża i
gotuje w pociągu. Warsztaty były trudne, czyli to co lubię!
Lubię nowomowę kucharską: używaliśmy nowoczesnych technik, pracowaliśmy
na dobrych produktach… dokładnie tak było. Mam 11 super przepisów, no może 10
bo jednej przystawki nie wydaliśmy bo nam się nie udała.
Zacznę od przystawki, która (chyba) najbardziej mi przypadła do gustu –
kaczka orientalna. Stosunkowo szybka do przygotowania przystawka, serwowana na
gorąco.
Orientalna kaczka na warzywach fot. D.Szymborska |
Składniki (na 10 malutkich porcji):
·
1 pierś z kaczki (ze skórą),
·
1 marchewka,
·
1 mała szalotka,
·
1 ząbek czosnku,
·
papryka czerwona (1/2),
·
chilli (1/4),
·
olej sezamowy,
·
sos sojowy,
·
sos teriyaki,
·
sos słodki chilli,
·
masło klarowane,
·
olej słonecznikowy (butelka).
Przygotowanie:
Oczyścić kaczkę z resztek piór, odciąć nadmiar skóry, pokroić w
plastry. Przygotować marynatę: z sosów sojowego, teriyaki, oleju sezamowego i
słodkiego chilli. Zamarynować mięso. Odstawić. W tym czasie pokroić w jullinne
warzywa, czosnek w plasterki. Na maśle
klarowanym usmażyć warzywa. Kaczkę obtoczyć w mące. Rozgrzać olej. Włożyć
kaczkę do gorącego oleju. Wyłożyć na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru
tłuszczu. Serwować w małych mieseczkach. Najpierw ułożyć warzywa potem plaster kaczki
przekrojony na pół.
O reszcie przystawek będę sukcesywnie pisać. Były naprawdę smaczne,
eleganckie a przy okazji umiem już filetować pstrąga! Ha!
Superrrrr!
OdpowiedzUsuńJa też chcę...