Kukurydza, kaszanka, karkówka – wszystko z wiejskiego grilla
Kiełbasa w bułce, kukurdza w serwetce, widoczek wiejski i super grill i radochy masę! fot. D.Szymborska |
Tak na jeden dzień, no może dwa żeby zachód i wschód słońca zobaczyć to
lubię pojechać na „dziką wieś”. Taką gdzie woda ze studni, cisza, chyba, że
akurat kombajn na polu.
Na szczęście dziś bez kombajnu za to pysznie. Grill udało się nam
rozpalić szybko, co przy trzech dziewczynach jest z pewnością sukcesem! Inna
sprawa, że wszystkie uwielbiamy rozpałkę – tadam i grill się żarzy jak
powinien!
Menu urozmaicone: kukurydza – jakie to proste wystarczy ją owinąć folią
aluminiową i piec. Karkówka. Tutaj już nie tak łatwo. K. wcześniej ją
zamarynowała w sosie sojowym, miodzie i oliwie i jakiś przyprawach. Wyszła
wyśmienicie! Kiełbaski, jak kiełbaski tyle, że kupione w lokalnym sklepie z
lokalnej masarni. Kaszanka była "ekologiczna" cokolwiek to znaczy. Żeby nie było, że tylko mięso, to jeszcze sałatka z kaszy
jaglanej, bobu, fety i truskawek. Były też griloowane greckie sery, w ramach
atrakcji i dodatków do mięsa. Mało? Do tego baniak, dosłownie i w przenośni
lemoniady ogórkowo, cytrynowo, miodowej.
Sałatka, lemoniada - wszystko pomysły Asi z Biegacz na diecie a kwiatki to już zastane fot. D.Szymborska |
I taki miejski grillek odpaliłyśmy na lubelskiej wsi. Było smacznie,
tylko te komary, cięły, oj cięły.
O tęsknocie za makronem pisać nie będę…..
Komentarze
Prześlij komentarz