Ceviche z pstrąga z tatarem z selera
Ceviche z pstrąga z super zielonym selerem fot. D.Szymborska |
Szałowa przystawka. Taką zieloność selera ciężko będzie uzyskać w domu
bo w czasie warsztatów korzystałam z vacuum. W wersji domowej trzeba poświęcić
więcej czasu na marynowanie selera (12h) a nie tak jak dzięki „maszynce” 4
godziny.
Składniki (na 10 porcji):
·
Pstrąg świeży patroszony,
·
Limonka (2 sztuki)
·
Vermouth (30ml),
·
Chilli 92 sztuki),
·
Kolendra,
·
Cukier,
·
Likier miętowy (30ml),
·
Syrop cukrowy,
·
Seler naciowy.
Przygotowanie:
Pstrąga wyfiletować. Na szczęście to prosta w filetowaniu ryba! Mamy
uzyskać dwa filety ze skórą, z których wycinamy kwadraty o boku około 2cm.
Kolendrę, chilli siekamy dodajemy vermouth, limonkę i cukier. Zanurzamy rybę w
marynacie. Pstrąga trzeba marynować minimum 4 godziny. Chili siekamy mieszamy z
likierem miętowym, limonką, syropem cukrowym. Dodajemy do tego obrany,
pokrojony w kostkę seler naciowy. Marynujemy w lodówce przez 12 godzin, albo
używamy vacuum – 2x30 sekund i marynujemy 4 godziny.
Przystawka nie tylko wygląda intrygująco ale też świetnie smakuje!
Komentarze
Prześlij komentarz