TRYB JASNY/CIEMNY

Ceviche z pstrąga z tatarem z selera

Ceviche z pstrąga z super zielonym selerem fot. D.Szymborska


Szałowa przystawka. Taką zieloność selera ciężko będzie uzyskać w domu bo w czasie warsztatów korzystałam z vacuum. W wersji domowej trzeba poświęcić więcej czasu na marynowanie selera (12h) a nie tak jak dzięki „maszynce” 4 godziny.



Składniki (na 10 porcji):

·      Pstrąg świeży patroszony,
·      Limonka (2 sztuki)
·      Vermouth (30ml),
·      Chilli 92 sztuki),
·      Kolendra,
·      Cukier,
·      Likier miętowy (30ml),
·      Syrop cukrowy,
·      Seler naciowy.

Przygotowanie:

Pstrąga wyfiletować. Na szczęście to prosta w filetowaniu ryba! Mamy uzyskać dwa filety ze skórą, z których wycinamy kwadraty o boku około 2cm. Kolendrę, chilli siekamy dodajemy vermouth, limonkę i cukier. Zanurzamy rybę w marynacie. Pstrąga trzeba marynować minimum 4 godziny. Chili siekamy mieszamy z likierem miętowym, limonką, syropem cukrowym. Dodajemy do tego obrany, pokrojony w kostkę seler naciowy. Marynujemy w lodówce przez 12 godzin, albo używamy vacuum – 2x30 sekund i marynujemy 4 godziny.


Przystawka nie tylko wygląda intrygująco ale też świetnie smakuje!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa