TRYB JASNY/CIEMNY

Sardele, kalafior, orzeszki piniowe z makaronem

Super połączenie - sardele z kalafiorem! fot. D.Szymborska
Dawno nie było przepisu na makaron, co wcale nie oznacza, że go nie jem. Nic na to nie poradzę (i nie chcę radzić), że dla mnie węglowodany z makaronu są NAJLEPSZE! 

Zaskakujące połączenie,  sama na to nie wpadłam tylko zerknęłam do mojej ulubionej książki kucharskiej – Mała Wielka Księga Makaronu, oczywiście były modyfikacje, ale połączenie kalafiorów z sardelami REWELACJA. 

Na pewno będę powtarzać to danie!

Składniki (dla 4 osób):

·      1 duża cebula,
·      bardzo drobno posiekany rozmaryn,
·      bazylia (oczywiście lepiej jak świeża),
·      450g różyczek kalafiora,
·      2 puszki pomidorów krojonych (po 400g każda),
·      4 sardele (bardzo starannie opłukane),
·      świeżo tarty ser pecorino, prażone orzeszki piniowe
·      oliwa,
·      400g makaronu (suchego).

Przygotowanie:


Różyczki kalafiora ugotować na parze (6 minut jak mrożone, krócej jak świeże). Wodę do gotowania na parze posolić. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać starannie opłukane sardele. Odczekać chwilę, dodać pomidory, zioła, wrzucić kalafior – nie trzeba się przejmować jak będzie jeszcze mocno twardy bo dojdzie w sosie. Wstawić wodę do gotowania makaronu, posolić i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z sosem i podawać z świeżo tartym serem i prażonymi orzeszkami pini.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa