Sardele, kalafior, orzeszki piniowe z makaronem
Super połączenie - sardele z kalafiorem! fot. D.Szymborska |
Dawno nie było przepisu na makaron, co wcale nie oznacza, że go nie
jem. Nic na to nie poradzę (i nie chcę radzić), że dla mnie węglowodany z
makaronu są NAJLEPSZE!
Zaskakujące połączenie,
sama na to nie wpadłam tylko zerknęłam do mojej ulubionej książki
kucharskiej – Mała Wielka Księga Makaronu, oczywiście były modyfikacje, ale
połączenie kalafiorów z sardelami REWELACJA.
Na pewno będę powtarzać to
danie!
Składniki (dla 4 osób):
·
1 duża cebula,
·
bardzo drobno posiekany rozmaryn,
·
bazylia (oczywiście lepiej jak
świeża),
·
450g różyczek kalafiora,
·
2 puszki pomidorów krojonych (po
400g każda),
·
4 sardele (bardzo starannie
opłukane),
·
świeżo tarty ser pecorino, prażone orzeszki piniowe
·
oliwa,
·
400g makaronu (suchego).
Przygotowanie:
Różyczki kalafiora ugotować na parze (6 minut jak mrożone, krócej jak
świeże). Wodę do gotowania na parze posolić. Na oliwie zeszklić posiekaną
cebulę, dodać starannie opłukane sardele. Odczekać chwilę, dodać pomidory,
zioła, wrzucić kalafior – nie trzeba się przejmować jak będzie jeszcze mocno
twardy bo dojdzie w sosie. Wstawić wodę do gotowania makaronu, posolić i
ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z
sosem i podawać z świeżo tartym serem i prażonymi orzeszkami pini.
Komentarze
Prześlij komentarz