Pieczona pierś z kaczki z jarmużem i mascarpone – super przepis!
| Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda...tak, tak to możliwe fot. D.Szymborska |
Uwielbiam chodzić do restauracji. Latem, wiosną, zimą to już nie
przepadam bo oznacza to konieczność wyjścia z domu. Jak już nabiegam swoje na
mrozie, wypływam w zimnej wodzie to naprawdę nie ma ochoty przebywać ani
sekundy na dworze. Dlatego wszędzie (no prawie) jeżdżę autem, parkuje
(przepisowo) ale jak najbliżej…
Pieczona pierś z kaczki i jarmuż to połączenia często serwowane w
restauracjach. Aromatyczne mięso kaczki z modnym ostatnio jarmużem. 50PLN
minimum, a porcja taka, że jakbym nie zjadła zupy i przystawki to bym dalej
głodna była…tak to jest z kaczką podawaną w restauracji, danie główne wcale nie
oznacza dania dużego. A ja kaczkę to bardzo lubię… To sama siebie zaprosiłam na
obiad.
Bez wychodzenia w domu, wszystko było w lodówce! Jedyna wada to taka,
że nie można po 30 minutach oczekiwania mieć pretensji do kelnera. Ale nic to,
w domu ciepło a obiad/kolacja rewelacyjny.
Składniki (dla jednej osoby):
·
½ piersi z kaczki (ze skórką
oczywiście),
·
2 ząbki czosnku,
·
½ cytryny,
·
oliwa,
·
kilka gałązek rozmarynu,
·
jarmuż – 200g,
·
kilka łyżek serka mascarpone,
·
pieprz, sól i odrobina masła.
Przygotowanie:
Wszystko zaczynamy od pieczenia kaczki. Która jest skropiona oliwą,
posolona i popieprzona, obok niej układamy czosnek, rozmaryn i cytrynę.
Pieczemy około 60 minut. W tym 20min pod przykryciem skórą do dołu, 20 min pod
przykryciem skóra do góry, 10 minut skórą do dołu bez przykrycia (wszystko na
180 stopni) i ostatnie 10 do 15 minut na 250 skórą do góry. Oczywiście tak
działa mój piekarnik, pewno w każdym innym trzeba będzie eksperymentować i
sprawdzać jak się pierś z kaczki „miewa”. Jarmuż dzielimy na części i gotujemy
w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy, hartujemy. Następnie siekamy,
dbając o to by odciąć twarde części, które nam umknęły wcześniej. Na patelni
rozgrzewamy odrobinę masła, smażymy jarmuż, doprawiamy mocno pieprzem i solą,
dodajemy kilka łyżek serka mascarpone, starannie mieszamy. I już wszystko
gotowe. Aromatyczna kaczka na modnym jarmużu. Tadam! Jest siła, jest białko są
witaminy! Nic tylko jutro skoro świt (no przed) pomknąć na trening!
| Jarmuż na początku gotowania fot. D.Szymborska |



Ale za to napiwek możesz sobie dać w dowolnej wysokości i postaci :D.
OdpowiedzUsuń