Chiński Rok Konia czas zacząć – wieprzowina z makaronem – danie ekspresowe
Wieprzowina na Nowy Rok fot. D.Szymborska |
Wszystkim obchodzącym dziś Chiński Nowy Rok wszystkiego dobrego!
Z
racji bolącego ucha dziś musiałam przerwać trening. Ale teraz nie o tym, że
zwlokłam się rano, pojechałam na basen, żeby po kilku długościach stwierdzić,
że nie da rady, że ucho boli, że kości „ciągną”.
Z racji przerwanego treningu
mogłam zjeść alternatywne śniadanie. Wczoraj w tak zwanym międzyczasie upiekłam
polędwiczkę wieprzową. Wcześniej przez noc marynowałam ją w sosie teriyaki,
przed pieczeniem posmarowałam miodem. Powiem tak – rewelka! Kolejne mięso,
które smakuje wybornie, jest pieczone bez tłuszczu, nie wymaga „zachodu”. A
dziś o Wschodzie. Tłem zdjęcia jest kalendarz na ten rok, który T. dostał w
sklepie z azjatycką żywnością.
Gdy już mamy gotową wieprzowinę to całe danie przygotowujemy w 8 minut!
Taki domowy gorący kubek, a bardziej gorąca mieseczka.
Składniki (dla jednej osoby):
·
Kilka plastrów upieczonej
wieprzowiny,
·
Garść prażonych migdałów (płatki),
·
Makaron chiński (50g),
·
Olej sezamowy.
Przygotowanie:
Makaron ugotować albo zamoczyć we wrzątku – w zależności od instrukcji
na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć do garnka i dodać olej sezamowy – to zastępuje
sól. Wymieszać delikatnie. Dodać plastry wieprzowiny i migdały. Jeść
pałeczkami. To często zalecają w ramach diety, że wolniej, że trzeba się
napracować. W moim przypadku to się zupełnie nie sprawdza bo pałeczkami jem tak
samo szybko jak normalnymi sztućcami… Co nie zmienia faktu, że danie
dietetyczne, rozgrzewające, chińskie i na NOWY ROK KONIA!
Pieczona wieprzowina fot. D.Szymborska |
wyglada smakowicie :D
OdpowiedzUsuń