16 stycznia 2014

Foodpairing czyli wino do makaronu z brokułami i pistacjami

Pistacje, brokuły, kurczak i kluski z winem fot. D.Szymborska

To co przygotowuję u siebie w kuchni dzielę na dwa rodzaje dań: zwykłe i restauracyjne. Te pierwsze – przygotowane bardzo starannie, pyszne ale no właśnie – zwyczajne. Te drugie czyli restauracyjne – powalają z nóg, zachwycają i same ochy i achy. I tym razem kluski z tych restauracyjnych. Serio. Na pewno je powtórzę, może przy okazji jakiś gości? Zobaczymy. 

W każdym razie połączenie brokuł i pistacji REWELACYJNE. Niestety jak to bywa z daniami „och i ach” zabierają sporo czasu, ale warto postać przy garnkach i blenderze. Przepis…cóż lekko modyfikowałam ale wzorowałam się na tym z Małej Wielkiej Księgi Makaronu. Tak na marginesie to tylko napiszę, że dostałam na Gwiazdkę 3 nowe książki kucharskie więc może zmienię moją czerwoną książeczkę…choć nie jestem pewna bo z kilkuset makaronów zrobiła zaledwie kilkadziesiąt….

Składniki (dla 3 osób):

·      Brokuły – 500g – ja wolę świeże,
·      1 duża szalotka,
·      400ml bulionu warzywnego,
·      150g śmietany,
·      150g pistacji (bez łupinek),
·      sok z połowy cytryny,
·      4 łyżeczki kaparów,
·      makaron (300g),
·      sól i oliwa.

Przygotowanie:

Różyczki brokułowe ugotować na parze. Zahartować zimną wodą. Posiekaną szalotkę zeszklić na oliwie, dodać ¼ różyczek brokułowych. Wlać bulion warzywny, dodać śmietanę i posiekane pistacje. Trochę pistacji zostawić do posypania już gotowego makaronu. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Zdjąć z „gazu”. Poczekać aż sos trochę ostygnie i zmiksować w blenderze dodając dwie łyżeczki kaparów (odcedzonych i przelanych wodą). Makaron ugotować. Do sosu dodać brokuły, wszystko razem wymieszać. Ja dodałam jeszcze usmażonego z odrobiną oliwy kurczaka, choć tego nie było w przepisie. Wszystko posypać pistacjami i kaparami. PYCHA!!! Porcja zawiera około 80g węglowodanów! 

I to pokazuje, że dieta TRI może być PYSZNA!


A teraz wracając do tytułowego foodpairingu – Monte Del Fra Custoza Superiore Doc Ca’Del Magro z 2012 (o wcześniejszych rocznikach pisałam TUTAJ). Dlaczego? Bo brokuły z gruszkową nutą smakują lepiej. Bo lekko schłodzone, lekko owocowe wino świetnie komponuje się z pistacjami. Pasta z białym winem. Foodpairing ma na celu pokazanie nowego smaku, połączenie potrawy z winem. Tak jak tarta cytrynowa świetnie pasuje do Chablis, tak zielone kluski do Monte Del Fra. Wszystko razem, gra. Tworzy świeży bukiet, lekko owocowy przełamany warzywną nutą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa