Foodpairing czyli wino do makaronu z brokułami i pistacjami
Pistacje, brokuły, kurczak i kluski z winem fot. D.Szymborska |
To co przygotowuję u siebie w kuchni dzielę na dwa rodzaje dań: zwykłe
i restauracyjne. Te pierwsze – przygotowane bardzo starannie, pyszne ale no
właśnie – zwyczajne. Te drugie czyli restauracyjne – powalają z nóg, zachwycają
i same ochy i achy. I tym razem kluski z tych restauracyjnych. Serio. Na pewno
je powtórzę, może przy okazji jakiś gości? Zobaczymy.
W każdym razie połączenie
brokuł i pistacji REWELACYJNE. Niestety jak to bywa z daniami „och i ach”
zabierają sporo czasu, ale warto postać przy garnkach i blenderze. Przepis…cóż
lekko modyfikowałam ale wzorowałam się na tym z Małej Wielkiej Księgi Makaronu.
Tak na marginesie to tylko napiszę, że dostałam na Gwiazdkę 3 nowe książki
kucharskie więc może zmienię moją czerwoną książeczkę…choć nie jestem pewna bo
z kilkuset makaronów zrobiła zaledwie kilkadziesiąt….
Składniki (dla 3 osób):
·
Brokuły – 500g – ja wolę świeże,
·
1 duża szalotka,
·
400ml bulionu warzywnego,
·
150g śmietany,
·
150g pistacji (bez łupinek),
·
sok z połowy cytryny,
·
4 łyżeczki kaparów,
·
makaron (300g),
·
sól i oliwa.
Przygotowanie:
Różyczki brokułowe ugotować na parze. Zahartować zimną wodą. Posiekaną
szalotkę zeszklić na oliwie, dodać ¼ różyczek brokułowych. Wlać bulion
warzywny, dodać śmietanę i posiekane pistacje. Trochę pistacji zostawić do
posypania już gotowego makaronu. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Zdjąć z
„gazu”. Poczekać aż sos trochę ostygnie i zmiksować w blenderze dodając dwie
łyżeczki kaparów (odcedzonych i przelanych wodą). Makaron ugotować. Do sosu
dodać brokuły, wszystko razem wymieszać. Ja dodałam jeszcze usmażonego z
odrobiną oliwy kurczaka, choć tego nie było w przepisie. Wszystko posypać
pistacjami i kaparami. PYCHA!!! Porcja zawiera około 80g węglowodanów!
I to pokazuje, że dieta TRI może być PYSZNA!
A teraz wracając do tytułowego foodpairingu – Monte Del Fra Custoza
Superiore Doc Ca’Del Magro z 2012 (o wcześniejszych rocznikach pisałam TUTAJ).
Dlaczego? Bo brokuły z gruszkową nutą smakują lepiej. Bo lekko schłodzone,
lekko owocowe wino świetnie komponuje się z pistacjami. Pasta z białym winem.
Foodpairing ma na celu pokazanie nowego smaku, połączenie potrawy z winem. Tak
jak tarta cytrynowa świetnie pasuje do Chablis, tak zielone kluski do Monte Del
Fra. Wszystko razem, gra. Tworzy świeży bukiet, lekko owocowy przełamany
warzywną nutą.
Komentarze
Prześlij komentarz