TRYB JASNY/CIEMNY

Foodpairing czyli wino do makaronu z brokułami i pistacjami

Pistacje, brokuły, kurczak i kluski z winem fot. D.Szymborska

To co przygotowuję u siebie w kuchni dzielę na dwa rodzaje dań: zwykłe i restauracyjne. Te pierwsze – przygotowane bardzo starannie, pyszne ale no właśnie – zwyczajne. Te drugie czyli restauracyjne – powalają z nóg, zachwycają i same ochy i achy. I tym razem kluski z tych restauracyjnych. Serio. Na pewno je powtórzę, może przy okazji jakiś gości? Zobaczymy. 

W każdym razie połączenie brokuł i pistacji REWELACYJNE. Niestety jak to bywa z daniami „och i ach” zabierają sporo czasu, ale warto postać przy garnkach i blenderze. Przepis…cóż lekko modyfikowałam ale wzorowałam się na tym z Małej Wielkiej Księgi Makaronu. Tak na marginesie to tylko napiszę, że dostałam na Gwiazdkę 3 nowe książki kucharskie więc może zmienię moją czerwoną książeczkę…choć nie jestem pewna bo z kilkuset makaronów zrobiła zaledwie kilkadziesiąt….

Składniki (dla 3 osób):

·      Brokuły – 500g – ja wolę świeże,
·      1 duża szalotka,
·      400ml bulionu warzywnego,
·      150g śmietany,
·      150g pistacji (bez łupinek),
·      sok z połowy cytryny,
·      4 łyżeczki kaparów,
·      makaron (300g),
·      sól i oliwa.

Przygotowanie:

Różyczki brokułowe ugotować na parze. Zahartować zimną wodą. Posiekaną szalotkę zeszklić na oliwie, dodać ¼ różyczek brokułowych. Wlać bulion warzywny, dodać śmietanę i posiekane pistacje. Trochę pistacji zostawić do posypania już gotowego makaronu. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Zdjąć z „gazu”. Poczekać aż sos trochę ostygnie i zmiksować w blenderze dodając dwie łyżeczki kaparów (odcedzonych i przelanych wodą). Makaron ugotować. Do sosu dodać brokuły, wszystko razem wymieszać. Ja dodałam jeszcze usmażonego z odrobiną oliwy kurczaka, choć tego nie było w przepisie. Wszystko posypać pistacjami i kaparami. PYCHA!!! Porcja zawiera około 80g węglowodanów! 

I to pokazuje, że dieta TRI może być PYSZNA!


A teraz wracając do tytułowego foodpairingu – Monte Del Fra Custoza Superiore Doc Ca’Del Magro z 2012 (o wcześniejszych rocznikach pisałam TUTAJ). Dlaczego? Bo brokuły z gruszkową nutą smakują lepiej. Bo lekko schłodzone, lekko owocowe wino świetnie komponuje się z pistacjami. Pasta z białym winem. Foodpairing ma na celu pokazanie nowego smaku, połączenie potrawy z winem. Tak jak tarta cytrynowa świetnie pasuje do Chablis, tak zielone kluski do Monte Del Fra. Wszystko razem, gra. Tworzy świeży bukiet, lekko owocowy przełamany warzywną nutą.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa