Nie samym czosnkiem człowiek żyje czyli przepis na wiosenny makaron zimą
Primavera w zimie fot. D.Szymborska |
Kolorowo i wiosennie – primavera prawie! Jak to zwykle bywa to „prawie”
robi różnicę bo trochę zimno jeszcze jest. Przepis z tych prostych, oparty
głównie o to co było w lodówce a zaskakująco dobry. T. wymyślił, żeby pomidorki
koktajlowe (pokrojone na pół) skropić octem winnym – GENIALNY pomysł –
smakowały dużo lepiej. Ba smakowały! Bo jak wiadomo w zimie ze smakiem
pomidorów to bywa różnie. Jeżeli jesteśmy bardzo mięsożerni to można do tych
klusek dorzucić kurczaka usmażonego na oliwie i dobrze doprawionego.
Składniki (4 osoby):
·
250g pomidorków koktajlowych
(pokrojonych na połówki i skropionych octem winnym),
·
500g brokuł – interesują nas tylko
różyczki,
·
pomidorki koktajlowe tyle, że suszone
na słońcu – kilka sztuk,
·
pieprz, sól,
·
makaron (po 100g na głodnego),
·
oliwa,
·
opcjonalnie 300g filetu z piersi
kurczaka pokrojonego w kostkę i usmażonego na oliwie,
·
tarty parmezan.
Przygotowanie:
Różyczki brokułowe gotować kilka minut na parze, tak by pozostały
zielone i nie rozmiękły. Na patelni podsmażyć pomidorki koktajlowe (te suszone
na słońcu), jeżeli chcemy mięso to wtedy dodać usmażonego wcześniej kurczaka,
jak nie też dobrze. Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie. Odcedzić
wymieszać z brokułami, pomidorkami i oliwą, nałożyć na talerze. Posypać
pomidorkami koktajlowymi i dla chętnych posypać jeszcze parmezanem. Smacznego
sportowego i wiosennego w ten ciemny zimowy wieczór….
Komentarze
Prześlij komentarz