31 stycznia 2014

Nie samym czosnkiem człowiek żyje czyli przepis na wiosenny makaron zimą

Primavera w zimie fot. D.Szymborska
Kolorowo i wiosennie – primavera prawie! Jak to zwykle bywa to „prawie” robi różnicę bo trochę zimno jeszcze jest. Przepis z tych prostych, oparty głównie o to co było w lodówce a zaskakująco dobry. T. wymyślił, żeby pomidorki koktajlowe (pokrojone na pół) skropić octem winnym – GENIALNY pomysł – smakowały dużo lepiej. Ba smakowały! Bo jak wiadomo w zimie ze smakiem pomidorów to bywa różnie. Jeżeli jesteśmy bardzo mięsożerni to można do tych klusek dorzucić kurczaka usmażonego na oliwie i dobrze doprawionego.

Składniki (4 osoby):

·      250g pomidorków koktajlowych (pokrojonych na połówki i skropionych octem winnym),
·      500g brokuł – interesują nas tylko różyczki,
·      pomidorki koktajlowe tyle, że suszone na słońcu – kilka sztuk,
·      pieprz, sól,
·      makaron (po 100g na głodnego),
·      oliwa,
·      opcjonalnie 300g filetu z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę i usmażonego na oliwie,
·      tarty parmezan.

Przygotowanie:


Różyczki brokułowe gotować kilka minut na parze, tak by pozostały zielone i nie rozmiękły. Na patelni podsmażyć pomidorki koktajlowe (te suszone na słońcu), jeżeli chcemy mięso to wtedy dodać usmażonego wcześniej kurczaka, jak nie też dobrze. Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie. Odcedzić wymieszać z brokułami, pomidorkami i oliwą, nałożyć na talerze. Posypać pomidorkami koktajlowymi i dla chętnych posypać jeszcze parmezanem. Smacznego sportowego i wiosennego w ten ciemny zimowy wieczór….

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa