7 stycznia 2014

Ciesteczka miodowo - owsiane z owocami

Ciasteczka fot. D.Szymborska
Wczoraj wieczorem upiekłam i dziś miałam na śniadanie. Nie zjadłam „całej blachy” więc mam dużo pysznych ciasteczek na później. Tym razem z suszonymi owocami i odrobiną orzechów. Wersja bez mąki. Wyszły super smacznie. Dzięki temu, że piekłam je wieczorem to zdążyły spokojnie wystygnąć do rana! 

Smacznego biegowego i sportowego!

Składniki:

·      ½ szklanki oleju,
·      ½ szklanki miodu,
·      2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
·      2 jajka,
·      200g suszonych owoców pokrojonych w kostkę,
·      100g orzechów pokrojonych w kostkę,
·      łyżeczka cynamonu,
·      szczypta soli.

Przygotowanie:

Olej zmiksować z jajkami i miodem. Wymieszać suche składniki i połączyć z mokrymi. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasteczka ułożyć na pergaminie i piec około 15 minut sprawdzając czy ciasteczka nie są za ciemne.

Smaczenego!

6 komentarzy:

  1. Na g+ zamieściłam linka do podobnej przekąski, tyle że nie wymagającej pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zerknę:) to też zbyt wymagające nie jest bo wystarczy rozgrzać piekarnik i odczekać 15 minut albo troszkę więcej….

      Usuń
    2. Piekarnik w naszej kuchence nadaje się jedynie do podgrzewania, poza tym jest elektryczny, więc jego używanie ograniczamy do minimum (szkoda prądu). Zamiast piec - spala na wiór i popiół, dlatego wszelkie przepisy, w których nie trzeba niczego piec są mile widziane :).

      Usuń
  2. Fajne bo proste w przygotowaniu. Aczkolwiek powiedziała, zero słodyczy - tych dobrych też.

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa