TRYB JASNY/CIEMNY

Foodpairing czyli cava do figowej sałaty

Znów się udało - pysznie i ślicznie fot. D.Szymborska


Dobieranie wina do jedzenia to cudowna zabawa ale też wielkie wyzwanie. Zanim coś zaproponujemy to musimy a) znać smak jedzenia b) znać smak wina. Rozłącznie – zadanie nie wydaje się zbyt skomplikowane ale, już zderzenie wina z jedzeniem zmienia wszystko.

Są różne szkoły dobierania wina do dań, dla jednym wino ma wspierać smak posiłku, dla innych ma wyzwalać nowe smaki, lub też zmieniać klasyczną potrawę w coś zupełnie nowego. Białe do ryby i czerwone do mięsa – cóż to już było. Obecnie sommelierzy idą w zupełnie innych kierunkach, za zadanie stawiają sobie pokazanie zupełnie nowego smaku potrawy, takiego, do którego uda się dotrzeć tylko pijąc dane wino.

Czasem takie twórcze zabawy z dobierania wina do „obiadu” są bardzo udane, innym razem zupełnie mi nie odpowiadają.

U siebie w domu jestem dużo bardziej zachowawcza, inna sprawa, że nie mam piwnicy pełnej win (piwnice mam ale pełną szpargałów) i wybór z reguły ogranicza się do kilku butelek, z tego: ta jest na specjalną okazję, ta to ostatnia z indywidualnego zamówienia…i tym sposobem z reguły mam wybór – białe lub czerwone!

Do figowej sałaty (liście, oliwa, sok z cytryny, glaze, orzechy i figi) pasuje cava. Monistrol Selection Especial Cava, Marques De Monistrol. Z winami musującymi jest tak, że jeżeli, ktoś tak jak ja uwielbia wytrawne bąbelki, to pasują mu one do wszystkiego.


Nazwę potrafię zapomnieć ale etykietę, prawie zawsze, pamiętam fot. D.Szymborska


Lekka sałata, lekkie wino. Jedno wspiera drugie, nie góruje, nie przyciąga uwagi, ot dobrze się łączy i pasuje do siebie. Czyli poszłam w klasykę – połączenie wina musującego, jakim jest wytrawna cava z lekką sałatą – świetna przystawka i wstęp do dobrej kolacji. Tutaj cava jest nie tylko dodatkiem do jedzenia ale też aperitifem.

Składniki (1 porcja):

·      Dwie garście umytych liści sałat (warto sięgnąć po taką mieszankę gdzie jest radicchio,
·      1 figa (obieram ze skórki),
·      garstka orzechów włoskich,
·      oliwa,
·      sok z cytryny,

·      glaze.

Komentarze

  1. Cava najlepiej smakuje na plaży o zachodzie słońca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jeszcze bym dodała, że smak cavy zależy również od towarzystwa w jakim się ją pije :)

      Usuń
    2. Jak najbardziej. Od towarzystwa, okoliczności i scenerii:)))

      Usuń
    3. bo o to też chodzi w piciu wina :)

      Usuń
  2. Babelki, wytrawne babelki :) o tak! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam tego napoju, staram się unikać alkoholu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa