5 sierpnia 2015

Domowy ketchup – sprawdzony przepis

Pyszny, domowy ketchup - wiem DOKŁADNIE co jest w słoiczku! fot. D.Szymborska


Lubię ketchup, serio, dodaję go do wielu potraw, mam nawet taki ulubiony makaron z ketchupem (przepis TUTAJ). I znów czytam te etykiety, czytam…..

I wychodzi na to, że lepiej samemu zrobić. Tym bardziej, że jest to proste a właśnie TERAZ jest sezon na pomidory.

Niektóre burgerownie chwalą się domowym ketchupem, brzmi super, jest super, smakuje super a co ważne przygotowanie ketchupy nie wymaga wiele zachodu. Ot 30 minut w kuchni i gorący ketchup trafia do słoików! Potem trzeba cierpliwie poczekać aż wystygnie i schować do lodówki. To naprawdę takie proste!

Składniki (około 300ml ketchupu, przepis z książki The Burger An Action – Packed Tasty Adventure):



·      2 łyżki oliwy,
·      1 czerwona cebula,
·      2 ząbki czosnku,
·      250g pomidorów z puszki (u mnie moje ze słoika),
·      250g pomidorów obranych ze skórki (wiśniowe na przykład),
·      ½ łyżeczki imbiru w proszku,
·      ½ łyżeczki chilli w proszku,
·      40g brązowego cukru,
·      100ml octu winnego (czerwonego),
·      sól do smaku.

Przygotowanie:

Pomidory obrać ze skórki. Cebulę posiekać, czosnek również. Rozgrzać na patelni oliwę, razem smażyć: pomidory (pokrojone i te z puszki/słoika), cebulę, czosnek. Doprawić imbirem, chili i solą. Gotować przez 15 minut. Zblendować. Przelać z powrotem na patelnię dodać cukier i ocet winny, gotować do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Należy pamiętać, że ketchup jak wystygnie to trochę tężeje.


Przelać do wygotowanych słoiczków. Przechowywać w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Takie proste przepisy są najlepsze :-) Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny :-) http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miły komentarz.
      Nie uznaję reklam i linków do swoich blogów, kolejny taki komentarz zostanie usunięty.
      Pozdrawiam
      Dota

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł zwłaszcza dla ludzi,którzy kochają ketchup :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dokładnie, też się do nich zaliczasz? :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię ketchup, ale nigdy nie robiłam. Najczęściej kupuje go z Pudliszek, dobry skład :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy ma swój ulubiony ketchup :) aktualnie tym, który ja lubię najbardziej jest ten domowy :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa