TRYB JASNY/CIEMNY

Marc Hebrart, Champagne Rose


Marc Hebrart, Champagne Rose fot. D.Szymborska

Z szampanami to jest tak, że uzależniają. Człowiek marzy o bąbelkach, o poziomkowym smaku, chce słuchać jak kieliszek buzuje, patrzeć na perliste kuleczki na powierzchni.
Marc Hebrart to wysoko oceniany szampan (91 punktów w Wine Spectator i Robert Parker’s The Wine Advocate, podobną ilość punktów przyznano w International Wine Cellar). Skład, ciekawy: 47% Chardonnay, 46% Pinot Noir and 7% Pinot Meunie.
A teraz o kolorze – rose – najbardziej podobny do koloru świeżo wyciskanego sok z czerwonych grejpfrutów.
Usta ciekawe, długie, rozwijające się. Producent pisze o krwistych pomarańczach, ja jednak zostałabym w klimacie grejpfrutów i owocu liczi.
Jeżeli zwykły szampan uzależnia, to z tym rose jest tak, że wystarczy wypić pół butelki by nie przestawać myśleć o musującym w głowie smaku.
Driniking window do 2018 tylko, czy mając taką butelkę w domu można czekać?

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa