TRYB JASNY/CIEMNY

Khao phad czyli ryż z kurczakiem i bazylią

Ryż z kurczakiem i bazylią fot. D.Szymborska

I znów Ken Hom, jednak przepis lekko zmodyfikowany bo bez limonki nie byłby taki pyszny (moim zdaniem). To szybkie danie, pod warunkiem, że mamy w lodówce już wcześniej ugotowany ryż. Jeżeli nie, to lepiej jednego dnia ugotować ryż a drugiego przygotować Khao phad. Kolejne obostrzenie jest takie, że do przygotowania tego tajskiego dania trzeba używać tajskiej bazylii. Inaczej danie nie będzie takie smaczne. Tajska bazylia bardzo różni się od tej doniczkowej sprzedawanej w Polsce. Tak naprawdę to wydaje mi się, że ma wspólną nazwę bo zapach i smak już zupełnie inny, wygląd zresztą też.

Składniki (dla 3 osób):
·      Wystudzony, ugotowany ryż (200g) świetnie nadaje się ryż gotowany w mleku kokosowym,
·      400g filetów z piersi kurczaka (najlepiej zagrodowego),
·      2 łyżki oleju roślinnego,
·      3 łyżki posiekanego czosnku,
·      1 mała posiekana cebula,
·      3 szalotki pokrojone w cienkie plasterki,
·      100g świeżych papryczek chili, pokrojonych w paseczki,
·      2 łyżeczki soli,
·      ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
·      2 łyżeczki cukru,
·      1 łyżka sosu rybnego,
·      sok z jednej limonki,
·      tajska bazylia.

Przygotowanie:
Pokroić filet z kurczaka w cieniutkie paseczki. Rozgrzać dużą patelnię albo wok, wlać olej, poczekać aż zacznie dymić. Wrzucić czosnek, cebulę szalotkę, papryczki chili, sól, pieprz i smażyć przez 2 minuty. Wymieszać starannie. Następnie dodać kurczaka, smażyć aż kurczak będzie gotowy. Dodać ryż, wsypać cukier. Starannie wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty. Posypać danie liśćmi bazylii i smażyć przez 1 minutę. Od razu podawać, lub też (czego nie testowałam, a Ken Hom poleca poczekać aż wystygnie i podawać jako sałatkę).
To danie z racji ryżu gotowanego w mleku kokosowym, filetom z kurczaka i warzywom sprawdza się jako posiłek biegacza! Smacznego biegowego!

Składniki (brakuje limonki) fot. D.Szymborska

Krojone i z przyprawami chili fot. D.Szymborska
Tajska bazylia fot. D.Szymborska
Kurczak krojony w drobne paski fot. D.Szymborska
Najpierw smażymy warzywa fot. D.Szymborska
Dodajemy sok z limonki fot. D.Szymborska
Kurczak z ryżem i bazylią fot. D.Szymborska

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa