Khao phad czyli ryż z kurczakiem i bazylią
Ryż z kurczakiem i bazylią fot. D.Szymborska |
I znów Ken Hom, jednak przepis
lekko zmodyfikowany bo bez limonki nie byłby taki pyszny (moim zdaniem). To
szybkie danie, pod warunkiem, że mamy w lodówce już wcześniej ugotowany ryż.
Jeżeli nie, to lepiej jednego dnia ugotować ryż a drugiego przygotować Khao
phad. Kolejne obostrzenie jest takie, że do przygotowania tego tajskiego dania
trzeba używać tajskiej bazylii. Inaczej danie nie będzie takie smaczne. Tajska
bazylia bardzo różni się od tej doniczkowej sprzedawanej w Polsce. Tak naprawdę
to wydaje mi się, że ma wspólną nazwę bo zapach i smak już zupełnie inny,
wygląd zresztą też.
Składniki (dla 3 osób):
·
Wystudzony,
ugotowany ryż (200g) świetnie nadaje się ryż gotowany w mleku kokosowym,
·
400g
filetów z piersi kurczaka (najlepiej zagrodowego),
·
2
łyżki oleju roślinnego,
·
3
łyżki posiekanego czosnku,
·
1
mała posiekana cebula,
·
3
szalotki pokrojone w cienkie plasterki,
·
100g
świeżych papryczek chili, pokrojonych w paseczki,
·
2
łyżeczki soli,
·
½
łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
·
2
łyżeczki cukru,
·
1
łyżka sosu rybnego,
·
sok
z jednej limonki,
·
tajska
bazylia.
Przygotowanie:
Pokroić filet z kurczaka w
cieniutkie paseczki. Rozgrzać dużą patelnię albo wok, wlać olej, poczekać aż
zacznie dymić. Wrzucić czosnek, cebulę szalotkę, papryczki chili, sól, pieprz i
smażyć przez 2 minuty. Wymieszać starannie. Następnie dodać kurczaka, smażyć aż
kurczak będzie gotowy. Dodać ryż, wsypać cukier. Starannie wymieszać i smażyć przez
kolejne 2 minuty. Posypać danie liśćmi bazylii i smażyć przez 1 minutę. Od razu
podawać, lub też (czego nie testowałam, a Ken Hom poleca poczekać aż wystygnie
i podawać jako sałatkę).
To danie z racji ryżu gotowanego w
mleku kokosowym, filetom z kurczaka i warzywom sprawdza się jako posiłek
biegacza! Smacznego biegowego!
Składniki (brakuje limonki) fot. D.Szymborska |
Krojone i z przyprawami chili fot. D.Szymborska |
Tajska bazylia fot. D.Szymborska |
Kurczak krojony w drobne paski fot. D.Szymborska |
Najpierw smażymy warzywa fot. D.Szymborska |
Dodajemy sok z limonki fot. D.Szymborska |
Kurczak z ryżem i bazylią fot. D.Szymborska |
Pysznie sie zapowiada! I na lunch do pracy sie nadaje.
OdpowiedzUsuń