TRYB JASNY/CIEMNY

Hiszpański omlet z chorizo i cebulą


Hiszpański omlet fot. D.Szymborska

Czasem pod nazwą hiszpański omlet ukrywa się tortilla patatas. Jednak nie tym razem. To prawdziwy omlet. W mojej wersji to pełnoprawny obiad albo przyciężkawa kolacja. Dla mnie idealny po długim wybieganiu więc myślę, że przed weekendem przepis się przyda! Przygotowanie proste jak zwykle, tyle, że patelnia stalowa bardziej niż wymagana!
Składniki:
·      Kawałek (około 4cm) kiełbasy chorizo,
·      1cebula,
·      trochę masła,
·      3 jajka (0 albo inne od wesołych kur),
·      marynowane papryczki,
·      majeranek do przybrania,
·      pieprz i sól.

Przygotowanie:
Na stalowej patelni usmażyć chorizo. Razem z kiełbasą smażyć cebulę. Gdy cebula się zrumieni i chorizo podtopi. Przełożyć wszystko do miseczki. Starannie wytrzeć patelnię do sucha papierowym ręcznikiem. Odcedzić z tłuszczu cebulę i chorizo. Rozpuścić masło na patelni. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W szklance wymieszać jajka, dodać soli (trochę bo chorizo jest słone), pieprzu. Wylać na patelnię, posypać chorizo i cebulą. Poczekać aż omlet zetnie się na dole. Włożyć do piekarnika by „doszedł” w piekarniku. Nałożyć na talerz, dodać marynowaną paprykę, złożyć na pół. I mamy regeneracyjny posiłek po wybieganiu. Z „innej beczki” myślę, że będzie też idealny na kaca, jednak w najbliższym czasie nie zamierzam tego testować bo do maratonu coraz bliżej!

Hiszpański omlet fot. D.Szymborska

Hiszpański omlet fot. D.Szymborska

Hiszpański omlet fot. D.Szymborska





Komentarze

  1. Pożywne danie. :) Wieki nie robiłam takich omletów. A szkoda! W wersji bez kiełbaski, porywam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wersja bez chorizo nie byłaby taaaka pyszna:( myślę, że można dodać jeszcze pieczarki...

      Usuń
  2. Mmm.. pycha, uwielbiam wytrawne omlety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też a najprostszy jest "zwykły" z dodaną rukolą już po przygotowaniu omletu:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa