Hiszpański omlet z chorizo i cebulą
Hiszpański omlet fot. D.Szymborska |
Czasem pod nazwą hiszpański omlet ukrywa się tortilla patatas. Jednak
nie tym razem. To prawdziwy omlet. W mojej wersji to pełnoprawny obiad albo
przyciężkawa kolacja. Dla mnie idealny po długim wybieganiu więc myślę, że
przed weekendem przepis się przyda! Przygotowanie proste jak zwykle, tyle, że
patelnia stalowa bardziej niż wymagana!
Składniki:
·
Kawałek (około 4cm) kiełbasy
chorizo,
·
1cebula,
·
trochę masła,
·
3 jajka (0 albo inne od wesołych
kur),
·
marynowane papryczki,
·
majeranek do przybrania,
·
pieprz i sól.
Przygotowanie:
Na stalowej patelni usmażyć chorizo. Razem z kiełbasą smażyć cebulę.
Gdy cebula się zrumieni i chorizo podtopi. Przełożyć wszystko do miseczki.
Starannie wytrzeć patelnię do sucha papierowym ręcznikiem. Odcedzić z tłuszczu
cebulę i chorizo. Rozpuścić masło na patelni. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
W szklance wymieszać jajka, dodać soli (trochę bo chorizo jest słone), pieprzu.
Wylać na patelnię, posypać chorizo i cebulą. Poczekać aż omlet zetnie się na
dole. Włożyć do piekarnika by „doszedł” w piekarniku. Nałożyć na talerz, dodać
marynowaną paprykę, złożyć na pół. I mamy regeneracyjny posiłek po wybieganiu.
Z „innej beczki” myślę, że będzie też idealny na kaca, jednak w najbliższym
czasie nie zamierzam tego testować bo do maratonu coraz bliżej!
Hiszpański omlet fot. D.Szymborska |
Hiszpański omlet fot. D.Szymborska |
Hiszpański omlet fot. D.Szymborska |
Pożywne danie. :) Wieki nie robiłam takich omletów. A szkoda! W wersji bez kiełbaski, porywam.
OdpowiedzUsuńwersja bez chorizo nie byłaby taaaka pyszna:( myślę, że można dodać jeszcze pieczarki...
UsuńMmm.. pycha, uwielbiam wytrawne omlety :)
OdpowiedzUsuńja też a najprostszy jest "zwykły" z dodaną rukolą już po przygotowaniu omletu:)
Usuńdokładnie tak:)
OdpowiedzUsuń