TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z boczkiem czyli mały grzech biegacza



Makaron z boczkiem fot. D.Szymborska
Makaron, nie ma to tamto to moje ulubione danie (oprócz innych ulubionych też!). Tym razem przepis przyprawiający o zawał tych którzy liczą każdą kalorię. Tych którzy nie liczą zaciekawi z pewnością bo połączenie niby banalne ale z pewnością nie intuicyjne. Wcześniej sos pomidorowy był sosem a nie podstawą dla boczku. Tych dbających o linię pocieszę – boczek jest dobrze wytopiony, i jeżeli nie będziemy szaleć z parmezanem do posypki to danie nie stanie się dietetyczne ale też nie będzie jakoś przeraźliwie ciężkie. Zmodyfikowany przepis pochodzi z Magazynu Gazety Wyborczej, jest autorstwa Kingi Rudnickiej. Wypróbowany pod kątem biegania – nie zalega w żołądku, dobrze się trawi i daje siłę biegową (oczywiście jak wcześniej zdobyliśmy ją na podbiegach!).

Składniki (dla 3 osób):
·      300g spaghetti,
·      oliwa,
·      200g wędzonego boczku – im lepsze jakości tym lepiej,
·      6 pomidorów – obranych ze skórki poprzez zamoczenie we wrzątku,
·      1 cebula (czerwona),
·      łyżka suszonego majeranku, kilka listków majeranku do przybranie już gotowego dania,
·      świeżo mielony pieprz, sól,
·      pecorino – świeżo tarty.

Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki. Cebulę drobno kroimy, szklimy na oliwie. Pomidory kroimy bardzo drobno, dodajemy do cebuli. Solimy, przykrywamy i dusimy przez około 15 minut. Po 14 minutach dosypujemy majeranku i pieprzu i bardzo starannie mieszamy. W ty samym czasie na patelni na oliwie wytapiamy drobno pokrojony boczek. Gdy już się wytopi, odcedzamy na sitku po to by pozbyć się tłuszczu. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Spaghetti mieszamy z sosem pomidorowym, nakładamy na talerze, posypujemy boczkiem i startym pecorino. Smacznego biegowego!

Składniki fot. D.Szymborska

Cebulę zeszklić fot. D.Szymborska

Pomidory obrać ze skórki fot. D.Szymborska

Wytopiony i odcedzony boczek fot. D.Szymborska

Sos pomidorowy fot. D.Szymborska

Makaron z boczkiem fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. Nie lubię za bardzo boczku, ale zamienić to na szynkę i to już zdecydowanie pyszne danie, wedle moich czasem dziwnych upodobań ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa