TRYB JASNY/CIEMNY

Power awokado z mozzarellą i pomidorem


Power sałata fot. D.Szymborska

Caprese to wszyscy znają – pomidory, mozzarela, bazylia i dobra oliwa i mamy włoski specjał. A gdyby poszerzyć ją o jeszcze jeden kolor? Zielony oczywiście bo takie jest awokado to wtedy przed nami na talerzu znajdzie się power sałata. A dlaczego? Bo awokado jest niezwykłym owocem, można go używać zamiast masła, można też cieszyć się jego smakiem w różnych sałatach. T. przywiózł ten przepis z Frankfurtu, gdy tam mieszkał to taką sałatę podawali w jego ulubionej włoskiej restauracji. Przez pewien czas jedliśmy ją prawie non stop – tak nam smakowała, potem o niej zapomnieliśmy. A teraz wróciła jako sałata dla biegacza. Daje dużo energii, ma białko i co najważniejsze jest pyszna! Dlatego nie ma to, tamto będzie u nas znów często serwowana. Zaletą jest też to, że przygotowuje się ją szybko, nie można zepsuć jej smaku. Sekret jej dobrego smaku jest podwójny. Po pierwsze mozzarella musi być włoska i dobrej jakości, po drugie awokado MUSI być dojrzałe. W sklepach ciężko o dobre awokado. Szukałam w sieci sposobu na to by szybciej dojrzało. Nic nie znalazłam, trzeba czekać. Trochę pomaga zostawienie awokado na parapecie albo balkonie gdy jest słonecznie ale jesienią to coraz mniej praktyczny pomysł. Dlatego najlepiej kupić je kilka dni wcześniej i spokojnie poczekać aż dojrzeje u nas w domu.  To zdecydowanie kategoria training food. Smacznego biegowego oczywiście!

Składniki (dla jednej osoby):
·      pomidor obrany ze skórki, pokrojony w plastry,
·      pół awokado pokrojone w plastry,
·      mozzarella (125g) pokrojona w plastry,
·      sok z cytryny do skropienia pomidorów,
·      liście bazylii posiekane,
·      papryczka jalapeno (pokrojona drobno)
·      świeżo mielony pieprz, sól,
·      dobra oliwa.

Power sałata fot. D.Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa