Domowa wędlina – to proste!
Domowa wędlina - kurczak fot. D.Szymborska |
Coraz trudniej kupić dobre wędliny. Takie,
które smakują, „nie ciekną”, a w składzie wypisanym na opakowaniu mają mięso a
nie soje, różne E i inne konserwanty. Dobrym sposobem jest przygotowywanie
wędlin w domu. Na myśl od razu przychodzi domowa masarnia. Oczywiście można
kupić specjalne maszynki, jednak wystarczy trochę czasu i zwykły piekarnik i na
nasze kanapki będzie trafiać domowa wędlina. W ustach poczujemy smak kurczaka,
nie będzie się nam nigdy odbijało „jakąś chemią”. Do tego przygotowanie jest
banalnie proste. Nasza wędlina „robi się” gdy my przygotowujemy w kuchni coś
innego!
Składniki:
·
Filet z piersi kurczaka (najlepiej
zagrodowego),
·
Masło,
·
Pieprz świeżo mielony i sól.
Przygotowanie:
Filet z piersi kurczaka umyć starannie,
osuszyć ręcznikiem kuchennym. Posolić i popieprzyć. Do naczynia żaroodpornego
włożyć masło – najlepiej pokroić je na kosteczkę tak by roztopiło się na całej
powierzchni. Ułożyć kurczaka. Przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego
do 220 stopni piekarnika. Piec około 45 minut do godziny w zależności jak duże
są kawałki kurczaka. Ostudzić. Kroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki i
układać na kanapkach.
Pyszne kanapki z domową wędliną fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz