TRYB JASNY/CIEMNY

Domowa wędlina – to proste!


Domowa wędlina - kurczak fot. D.Szymborska

Coraz trudniej kupić dobre wędliny. Takie, które smakują, „nie ciekną”, a w składzie wypisanym na opakowaniu mają mięso a nie soje, różne E i inne konserwanty. Dobrym sposobem jest przygotowywanie wędlin w domu. Na myśl od razu przychodzi domowa masarnia. Oczywiście można kupić specjalne maszynki, jednak wystarczy trochę czasu i zwykły piekarnik i na nasze kanapki będzie trafiać domowa wędlina. W ustach poczujemy smak kurczaka, nie będzie się nam nigdy odbijało „jakąś chemią”. Do tego przygotowanie jest banalnie proste. Nasza wędlina „robi się” gdy my przygotowujemy w kuchni coś innego!

Składniki:
·      Filet z piersi kurczaka (najlepiej zagrodowego),
·      Masło,
·      Pieprz świeżo mielony i sól.

Przygotowanie:
Filet z piersi kurczaka umyć starannie, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Posolić i popieprzyć. Do naczynia żaroodpornego włożyć masło – najlepiej pokroić je na kosteczkę tak by roztopiło się na całej powierzchni. Ułożyć kurczaka. Przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec około 45 minut do godziny w zależności jak duże są kawałki kurczaka. Ostudzić. Kroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki i układać na kanapkach.

Pyszne kanapki z domową wędliną fot. D.Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa