Spaghetti z mascarpone i pieczarkami – dla biegaczy
Makaron dla biegacza fot. D.Szymborska |
Maraton zbliża się wielkimi krokami. Dlatego teraz na blogu dużo będzie
makaronów. Dlaczego? Bo proste, szybkie a jeżeli mają dobrze dobrane dodatki to
węglowodany się dobrze wchłaniają, białko (np. z serka mascarpone) też się
przydaje. Dziś przepis z Magazynu Gazety Wyborczej, lekko zmodyfikowany a
zaproponowany przed laty przez Kingę Błaszczyk-Wójcicką. Przepis wegetariański,
prosty, praktyczny czyli wszystko to czego potrzebuje zabiegany biegacz lub
biegaczka (nie tylko oczywiście). Tym razem zdążyłam zrobić zdjęcie potrzebnym
produktom i niczego nie zapominałam ustawić! Makaron do lekkich nie należy,
zjedzony na kolację powoduje, że w brzuchu jest ciężko ale nie jakoś strasznie…z
drugiej strony ciężko się dziwić bo serek mascarpone do lekkich i chudych nie
należy!
Składniki:
·
100g spaghetti na osobę,
·
25 średniej wielkości pieczarek
(obranych ze skórki),
·
4 łyżki masła,
·
3 ząbki czosnku (posiekane),
·
250g serka mascarpone (i tu właśnie
mam problem bo zostało mi drugie 250g i nie wiem co z niego jeszcze zrobię…),
·
natka pietruszki (lepiej kupić tą
w doniczce, bo ta obecnie sprzedawana w sklepach jest bardzo przerośnięta),
·
150ml śmietany,
·
świeżo mielony pieprz i sól.
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić na plasterki (drobno). Czosnek posiekać. Roztopić
masło na patelni, wsypać pieczarki by zmiękły i się przyrumieniły. Dodać
czosnek. Dodaj mascarpone, wymieszaj starannie. Duś aż ser się roztopi. W
międzyczasie ugotuj makaron. Odcedzając zostaw troszkę wody gdyby okazało się,
że sos jest za gęsty będzie można ją dolać. Ponieważ makaron jest wyrazisty w
smaku dzięki dodaniu świeżo mielonego pieprzu na końcu nie trzeba mieszać serów
i posypywać go parmezanem. Smacznego biegowego!
Składniki fot. D.Szymborska |
Siekany czosnek fot. D.Szymborska |
Obrane ze skórki i pokrojone pieczarki fot. D.Szymborska |
Pietruszka fot. D.Szymborska |
Sos fot. D.Szymborska |
Sos z makaronem fot. D.Szymbroska |
ponieważ g+ tutaj komentarzy nie przyczepi więc piszę ja:) dla Przemka, który biegnie maraton we Wrocławiu: sprawdzne śniadanie: http://oneginetatopa.blogspot.com/2012/05/sniadanie-biegacza-przed-zawodami.html i tutaj wybrane (łatwe) makarony: http://oneginetatopa.blogspot.com/2012/09/spaghetti-z-mascarpone-i-pieczarkami.html i http://oneginetatopa.blogspot.com/2012/08/pory-smietana-i-tunczyk-czyli-powtorka.html i http://oneginetatopa.blogspot.com/2012/08/szalenstwo-szpinakowe-z-orzeszkami-pinii.html
OdpowiedzUsuńi test enegergetyków: http://oneginetatopa.blogspot.com/2012/08/zele-energetyczne-enervitene-stimul.html
POWODZENIA i smacznego biegowego:)
dzięki Dota :)
OdpowiedzUsuńwyśmienity przepis. wszystko, co bardzo lubię. :) makaron, pieczarki i mascarpone. :)
OdpowiedzUsuń