TRYB JASNY/CIEMNY

Spaghetti z mascarpone i pieczarkami – dla biegaczy

Makaron dla biegacza fot. D.Szymborska

Maraton zbliża się wielkimi krokami. Dlatego teraz na blogu dużo będzie makaronów. Dlaczego? Bo proste, szybkie a jeżeli mają dobrze dobrane dodatki to węglowodany się dobrze wchłaniają, białko (np. z serka mascarpone) też się przydaje. Dziś przepis z Magazynu Gazety Wyborczej, lekko zmodyfikowany a zaproponowany przed laty przez Kingę Błaszczyk-Wójcicką. Przepis wegetariański, prosty, praktyczny czyli wszystko to czego potrzebuje zabiegany biegacz lub biegaczka (nie tylko oczywiście). Tym razem zdążyłam zrobić zdjęcie potrzebnym produktom i niczego nie zapominałam ustawić! Makaron do lekkich nie należy, zjedzony na kolację powoduje, że w brzuchu jest ciężko ale nie jakoś strasznie…z drugiej strony ciężko się dziwić bo serek mascarpone do lekkich i chudych nie należy!

Składniki:
·      100g spaghetti na osobę,
·      25 średniej wielkości pieczarek (obranych ze skórki),
·      4 łyżki masła,
·      3 ząbki czosnku (posiekane),
·      250g serka mascarpone (i tu właśnie mam problem bo zostało mi drugie 250g i nie wiem co z niego jeszcze zrobię…),
·      natka pietruszki (lepiej kupić tą w doniczce, bo ta obecnie sprzedawana w sklepach jest bardzo przerośnięta),
·      150ml śmietany,
·      świeżo mielony pieprz i sól.

Przygotowanie:
Pieczarki pokroić na plasterki (drobno). Czosnek posiekać. Roztopić masło na patelni, wsypać pieczarki by zmiękły i się przyrumieniły. Dodać czosnek. Dodaj mascarpone, wymieszaj starannie. Duś aż ser się roztopi. W międzyczasie ugotuj makaron. Odcedzając zostaw troszkę wody gdyby okazało się, że sos jest za gęsty będzie można ją dolać. Ponieważ makaron jest wyrazisty w smaku dzięki dodaniu świeżo mielonego pieprzu na końcu nie trzeba mieszać serów i posypywać go parmezanem. Smacznego biegowego!

Składniki fot. D.Szymborska

Siekany czosnek fot. D.Szymborska

Obrane ze skórki i pokrojone pieczarki fot. D.Szymborska

Pietruszka fot. D.Szymborska

Sos fot. D.Szymborska

Sos z makaronem fot. D.Szymbroska

Komentarze

  1. ponieważ g+ tutaj komentarzy nie przyczepi więc piszę ja:) dla Przemka, który biegnie maraton we Wrocławiu: sprawdzne śniadanie: http://oneginetatopa.blogspot.com/2012/05/sniadanie-biegacza-przed-zawodami.html i tutaj wybrane (łatwe) makarony: http://oneginetatopa.blogspot.com/2012/09/spaghetti-z-mascarpone-i-pieczarkami.html i http://oneginetatopa.blogspot.com/2012/08/pory-smietana-i-tunczyk-czyli-powtorka.html i http://oneginetatopa.blogspot.com/2012/08/szalenstwo-szpinakowe-z-orzeszkami-pinii.html
    i test enegergetyków: http://oneginetatopa.blogspot.com/2012/08/zele-energetyczne-enervitene-stimul.html
    POWODZENIA i smacznego biegowego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyśmienity przepis. wszystko, co bardzo lubię. :) makaron, pieczarki i mascarpone. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa