Domowe pesto – jak zrobić
Domowe pesto fot. D.Szymborska |
Po pomidorach z puszki, których nie używamy w kuchni (od czasu, kiedy
sama zaczęłam robić sos ze świeżych pomidorów), z lodówki „wyjechało” kupne
pesto. Zaczęło się od przeczytania składu. Ciekawe po co w pesto ziemniaki a
orzeszki pinii stanowią 2%. Zastanawiające prawda? Potem dostałam kolejny nr
brytyjskiego Runner’s World a tam przepis na makaron ze szparagami wg Philipee
Forcioli. Szparagów w domu nie było ale pesto okazało się dziennie proste do
przyrządzenia.
Składniki najpierw dobieraliśmy „na oko”, teraz już po dwóch domowych
pesto mogę spokojnie polecić ten przepis. Nie wiem tylko ile czasu można
przechowywać domowe pesto w lodówce. Nie miałam tego problemu bo wszystko
„znikało” zaraz po przygotowaniu.
Składniki:
·
Świeża bazylia (dwie doniczki) –
listki trzeba starannie oskubać,
· Świeża pietruszka (jedna doniczka)
– listki też trzeba starannie oskubać, lepiej kupić taką w doniczce bo te w
pęczkach teraz są przerośnięte
·
75g orzeszków pinii (uprażonych na
patelni teflonowej),
·
starty parmezan ok 60g,
·
dobra oliwa ok 100ml,
·
2 ząbki posiekanego czosnku,
·
pieprz i sól.
Przygotowanie:
Składniki wrzucić do blendera. Zmiksować starannie. Podawać z
makaronem, jako przekąskę można zjeść z pomidorkiem koktajlowym. Domowe pesto
smakuje rewelacyjnie. Jest stosunkowo drogie, jednak proporcja smaku do ceny
wynagradza większy wydatek! Gdy raz zrobimy pesto w domu więcej nie kupimy tego
w słoiku – to pewne! A co dla mnie ważne, wiem dokładnie co trafia na mój
talerz! O tym jaki i dlaczego makaron do tego pasuje, wkrótce będzie na blogu.
Smacznego biegowego!
Składniki fot. D.Szymborska |
Prażone orzeszki pinii fot. D.Szymborka |
Składniki w blenderze fot. D.Szymborska |
Gotowe, domowe pesto fot. D. Szymborska |
domowe najlepsze! a pietruszkowe i bazyliowe to kolejne wersje, które mam w planie wypróbować
OdpowiedzUsuńJa tez nie kupuje juz pesto - przeciez tak latwo zrobic wlasne!
OdpowiedzUsuń