Picchiatelli z domowym pesto
Picchiatelli z domowym pesto fot. D.Szymborska |
O tym, jak pyszne jest domowe pesto już pisałam (TUTAJ) teraz pora na
makaron z zielonym sosem. Jeżeli już tyle uwagi (bo akurat o czasie ciężko
tutaj mówić bo pesto przygotowuje się szybko) poświęcamy by zmiksować pesto to
trzeba je podać z dobrym makaronem. I tutaj Picchiatelli nadaj się świetnie.
100g tego makaronu to 365 kcal, w tym 11,47 g białka, 76,07 g węglowodanów i 1,6 g
tłuszczu. Taki domowy włoski makaron, pomimo, że suszony smakuje zupełnie
inaczej niż zwykłe „kluski”. Co ciekawe słowo kluski dużo bardziej do niego
pasuje niż do innych kupnych makaronów. Zatem smacznego biegowego a tutaj
przepis:
Składniki:
·
Po 100g makaronu Picchatelli na
osobę,
·
Po 8 pomidorków koktajlowych
pokrojonych na ćwiartki (na osobę),
·
Domowe pesto,
·
Tarty parmezan do posypania.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy z
powrotem do garnka, mieszamy bardzo starannie z pesto. Nakładamy na talerze,
dokładamy pomidorki koktajlowe, każdy posypuje świeżo startym parmezanem tak
jak lubi. Smacznego biegowego!!!
Włoskie kluski z domowym pesto fot. D.Szymborska |
Uwielbiam to :) Gdy się uprę jem 5 dni z rzędu ;)
OdpowiedzUsuń