TRYB JASNY/CIEMNY

Picchiatelli z domowym pesto


Picchiatelli z domowym pesto fot. D.Szymborska

O tym, jak pyszne jest domowe pesto już pisałam (TUTAJ) teraz pora na makaron z zielonym sosem. Jeżeli już tyle uwagi (bo akurat o czasie ciężko tutaj mówić bo pesto przygotowuje się szybko) poświęcamy by zmiksować pesto to trzeba je podać z dobrym makaronem. I tutaj Picchiatelli nadaj się świetnie. 100g tego makaronu to 365 kcal, w tym 11,47 g białka, 76,07 g węglowodanów i 1,6 g tłuszczu. Taki domowy włoski makaron, pomimo, że suszony smakuje zupełnie inaczej niż zwykłe „kluski”. Co ciekawe słowo kluski dużo bardziej do niego pasuje niż do innych kupnych makaronów. Zatem smacznego biegowego a tutaj przepis:

Składniki:
·      Po 100g makaronu Picchatelli na osobę,
·      Po 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki (na osobę),
·      Domowe pesto,
·      Tarty parmezan do posypania.

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, mieszamy bardzo starannie z pesto. Nakładamy na talerze, dokładamy pomidorki koktajlowe, każdy posypuje świeżo startym parmezanem tak jak lubi. Smacznego biegowego!!!

Włoskie kluski z domowym pesto fot. D.Szymborska

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa