TRYB JASNY/CIEMNY

Podgrzybki z makaronem - pasta party dzień 1 z 6 (przed maratonem)

Podgrzybki z makaronem
Bay bolete with pasta
fot.D.Szymborska

Uwaga, uwaga zaczynamy! Węglowodany przed maratonem!!!! Codziennie inny makaron!! Będzie się działo! Oczywiście nie zabraknie fajnych śniadań, sałatek i herbaty zamiast wina! Tak, tak nie będzie o alkoholu bo kto by pił przed maratonem. Choć może w sobotę wieczorem jeden kieliszek czerwonego…..ale do soboty daleko a węglowodanów głód wielki!
Dziś o podgrzybkach z makaronem – ciężki makaron ale nie leży w żołądku. To pierwsza propozycja przed maratońskich klusek.
Autorski przepis T.

Składniki (dla 4 osób):

·      500g podgrzybków (bardzo starannie umytych),
·      250ml śmietany płynnej 15%,
·      masło do duszenia grzybów,
·      pietruszka (bez części twardych, same listki),
·      cebula,
·      makaron (po 100g na osobę) Fusilli Tricolore (domowy makaron włoski),
·      2 łyżki brandy (np. Stock 84),
·      starty ser pecorino.

Przygotowanie:

Grzyby bardzo starannie umyć. Można osuszyć na gazecie. Ważne by grzyby nie stykały się kapeluszem z papierem – wtedy się przykleją! Pokroić w plastry. Roztopić masło zeszklić cebulę. Przełożyć do oddzielnej miseczki. Na maśle dusić grzyby, dodać śmietanę, brandy, cebulę. Dalej dusić. Pod sam koniec duszenia grzybów dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Sprawdzić, czy nie trzeba jeszcze sosu doprawić. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Zetrzeć ser. Odcedzić makaron, wymieszać z sosem, podawać od razu. Danie nadaje się do odgrzewania, nie można zamrażać! Smacznego biegowego!!

Starannie umyte podgrzybki fot. D.Szymborska

Umyte i pokrojone podgrzybki fot. D.Szymborska

Pietruszka bez twardych części fot. D.Szymborska

Stock 84 fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. Piękne i sycące danie! Za Twój bieg będę trzymać mocno kciuki, a Ty trzymaj za moją silną wolę - 3 km nie są już dla mnie straszne:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa