Podgrzybki z makaronem - pasta party dzień 1 z 6 (przed maratonem)
Podgrzybki z makaronem Bay bolete with pasta fot.D.Szymborska |
Uwaga, uwaga zaczynamy! Węglowodany przed maratonem!!!! Codziennie inny
makaron!! Będzie się działo! Oczywiście nie zabraknie fajnych śniadań, sałatek
i herbaty zamiast wina! Tak, tak nie będzie o alkoholu bo kto by pił przed
maratonem. Choć może w sobotę wieczorem jeden kieliszek czerwonego…..ale do
soboty daleko a węglowodanów głód wielki!
Dziś o podgrzybkach z makaronem – ciężki makaron ale nie leży w
żołądku. To pierwsza propozycja przed maratońskich klusek.
Autorski przepis T.
Składniki (dla 4 osób):
·
500g podgrzybków (bardzo starannie
umytych),
·
250ml śmietany płynnej 15%,
·
masło do duszenia grzybów,
·
pietruszka (bez części twardych,
same listki),
·
cebula,
·
makaron (po 100g na osobę) Fusilli
Tricolore (domowy makaron włoski),
·
2 łyżki brandy (np. Stock 84),
·
starty ser pecorino.
Przygotowanie:
Grzyby bardzo starannie umyć. Można osuszyć na gazecie. Ważne by grzyby
nie stykały się kapeluszem z papierem – wtedy się przykleją! Pokroić w plastry.
Roztopić masło zeszklić cebulę. Przełożyć do oddzielnej miseczki. Na maśle
dusić grzyby, dodać śmietanę, brandy, cebulę. Dalej dusić. Pod sam koniec
duszenia grzybów dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Sprawdzić, czy nie
trzeba jeszcze sosu doprawić. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
Zetrzeć ser. Odcedzić makaron, wymieszać z sosem, podawać od razu. Danie nadaje
się do odgrzewania, nie można zamrażać! Smacznego biegowego!!
Starannie umyte podgrzybki fot. D.Szymborska |
Umyte i pokrojone podgrzybki fot. D.Szymborska |
Pietruszka bez twardych części fot. D.Szymborska |
Stock 84 fot. D.Szymborska |
Piękne i sycące danie! Za Twój bieg będę trzymać mocno kciuki, a Ty trzymaj za moją silną wolę - 3 km nie są już dla mnie straszne:)
OdpowiedzUsuń