TRYB JASNY/CIEMNY

Kukurydza z parmezanem – proste i pyszne


Kukurydza z parmzanem
Corn with parmesan
fot. D.Szymborska

Uwielbiam kukurydzę. Teraz jest sezon. Trzeba korzystać. Jak pisałam o moim sprawdzonym i zawsze udającym się sposobie na gotowanie kukurydzy w wodzie z miodem w jednym z maili, czytelniczka napisała, że lubi kukurydzę posypywaną parmezanem. Pomyślałam czemu nie. I wyszła pysznie, choć myślę, że następnym razem spróbuje też tej wersji z pieczeniem bo daje jeszcze więcej możliwości serowo/smakowych.
Kukurydzę wrzuciłam do wrzątku z dużą łyżką miodu. Gotowałam 10 minut. Wyciągnęłam, wysmarowałam masłem, posypałam lekko solą i parmezanem i zjadłam – jak to się mówi – to był moment i kukurydza zniknęła.
Wcześniej to jeszcze miałam ten problem, że kolby kukurydzy nie mieściły mi się do mojego „zwykłego” garnka co oznaczało, że musiałam gotować wodę w olbrzymim garze. A wystarczy obciąć końcówki – owszem wymaga to trochę siły bo kukurydza ma twardy środek. Tym sposobem nie czekałam wieczności aż woda zacznie się gotować.

Kukurydza fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. Smacznie, oj, zdecydowanie. Jak ja dawno nie jadłam kukurydzy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to trzeba się śpieszyć bo potem dobrej kukurydzy nie bedzie...

      Usuń
  2. Ja zazwyczaj też gotowałam w wielkim garnku - ale teraz po prostu przełamuję kukurydzę na pół i mieści się idealnie do mniejszego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa