TRYB JASNY/CIEMNY

Krakowskie bajgle inaczej

Krakowskie bajgle inaczej fot. D.Szymborska

T. pojechał do Krakowa. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, sama też czasem jeżdżę do Krakówka, a bywało, że nawet często tam bywałam ale to było na studiach…. W każdym razie, zapytany co przywieźć usłyszał – bajgle. Życzenie zadziałało. Bajgle – z solą i z makiem pojawiły się w naszym domu. Suchego bajgla to zjadałam ze smakiem w czasach studenckich, wtedy to zjadałam wszystko, ze smakiem czy bez, zjadałam. A teraz na spokojnie, zastanowiliśmy się z czym mamy ochotę zjeść owe bajgle. Wyszło pysznie. To co ciekawe, to różnica w cieście – inne są z solą inne z makiem. W wersji kanapkowej przepyszne. Z racji wielkości jak to czasem słyszę – porcja, którą można się najeść. Nie cierpię tego zdania, jednak tutaj pasuje jak najbardziej. Taki bajgel, ba nawet połówka jako śniadanie pozwala wytrzymać do wieczora. Inna sprawa, że nie przepadam za „wytrzymywaniem” bo życie bez obiadu jest smutne. Niestety czasem jest koniecznością. Wtedy pozostaje myśl o tym co będzie na kolacje….
Bajgel posmarowany masłem z serem, kabanosem i rzodkiewką – proste i taaaakie pyszne!

Krakowsie bajgle inaczej fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. świetne! jak tylko będę miała okazję, to też zrobię takie kanapy :)
    choć do kolacji bym na nim nie wytrzymała, jakiś obiad (nawet w biegu) u mnie musi być

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. a czy to przypadkiem nie jest duża dyskusja co jest bajglem a co obwarzankiem? i do tego gdzie jak jest nazywane...bo jeszcze przecież są precle:)

      Usuń
    2. Bajgle są w Nowym Jorku (są mniejsze, wielkości kajzerki i mają mniejszą dziurkę w środku).
      Precle są zawijane w taką jakby kokardkę.
      W Krakowie były, są i będą obwarzanki. Na zawsze. Od zawsze. Amen! :)

      Usuń
    3. Będę bronić krakowskich obwarzanków jak niepodległości!

      Usuń
  3. "Krakowscy piekarze: obwarzanek to nie bajgiel" http://wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,3919562.html :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa