TRYB JASNY/CIEMNY

Omlet białkowy z figami

Omlet białkowy fot. D.Szymborska

A czemu by tak nie zaszaleć. Nie żadne nowości, bo przed maratonem nowości mogą tylko zaszkodzić. Stąd połączenie – białek i fig. Proste prawda! A jakie pyszne! Lubię omlety białkowe, bo są odmianą do tych „zwykłych”. Szybko się je przygotowuje, tylko jest jedna uwaga, omlet białkowy uda się wtedy gdy będzie mógł „dojść” w piekarniku dlatego konieczna jest do tego stalowa patelnia!

Składniki (na omlet dla wiecznie głodnego biegacza lub biegaczki):
·      3 białka z jajek (od szczęśliwych kur oczywiście),
·      2 figi obrane ze skórki i pokrojone w plasterki,
·      sól, masło.

Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Można to zrobić tak jak na filmie, albo zwyczajnie przelewając ze skorupki w skorupkę. Na patelni roztopić odrobinę masła. Białka trochę posolić. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Figi pokroić. Wlać białka, ułożyć figi, poczekać aż omlet zetnie się na dole, włożyć do piekarnika aby „doszedł”.
Smacznego biegowego!

Omlet białkowy w piekarniku fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. Nigdy takiego nie jadłam. Ciekawy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jakos nie moge sie przekonac do omletow bialkowych. Wiem, ze zdrowe i w ogole, ale jednak wole te tradycyjne. Ale z figami to chyba i bialkowy bym zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oooooooooooo, uwielbiam omlety, ale takiego nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa