Omlet białkowy z figami
Omlet białkowy fot. D.Szymborska |
A czemu by tak nie zaszaleć. Nie żadne nowości, bo przed maratonem
nowości mogą tylko zaszkodzić. Stąd połączenie – białek i fig. Proste prawda! A
jakie pyszne! Lubię omlety białkowe, bo są odmianą do tych „zwykłych”. Szybko
się je przygotowuje, tylko jest jedna uwaga, omlet białkowy uda się wtedy gdy
będzie mógł „dojść” w piekarniku dlatego konieczna jest do tego stalowa
patelnia!
Składniki (na omlet dla wiecznie głodnego biegacza lub biegaczki):
·
3 białka z jajek (od szczęśliwych
kur oczywiście),
·
2 figi obrane ze skórki i
pokrojone w plasterki,
·
sól, masło.
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Można to zrobić tak jak na filmie, albo
zwyczajnie przelewając ze skorupki w skorupkę. Na patelni roztopić odrobinę
masła. Białka trochę posolić. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Figi pokroić.
Wlać białka, ułożyć figi, poczekać aż omlet zetnie się na dole, włożyć do
piekarnika aby „doszedł”.
Smacznego biegowego!
Omlet białkowy w piekarniku fot. D.Szymborska |
Nigdy takiego nie jadłam. Ciekawy;)
OdpowiedzUsuńpolecam:) omlety białkowe są PYSZNE!!!
UsuńJa jakos nie moge sie przekonac do omletow bialkowych. Wiem, ze zdrowe i w ogole, ale jednak wole te tradycyjne. Ale z figami to chyba i bialkowy bym zjadla :)
OdpowiedzUsuńoooooooooooo, uwielbiam omlety, ale takiego nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuń