TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczona dynia hokkaido, mascarpone i szałwia = sezonowy makaron


Makaron z dynią i szałwią fot. D.Szymborska

We wtorek dostałam w CookUpie: szałwie w doniczce, dynię i ulotkę z przepisem. Na makaron oczywiście. Takim przepisom się nie odmawia. Inna sprawa, że przy moich wymaganiach potrzebny były zmiany, usprawnienia. Można śmiało powiedzieć, że mój makaron był inspirowany tym dostanym przepisem. Wyszedł świetnie. Znów co warzywa sezonowe to sezonowe. A dynia hokkaido to hit! Mój przepis przedstawia się następująco:

Składniki (dla 4 osób):

·      400g makaronu farfalle,
·      mała dynia kohhaido,
·      250g mascarpone,
·      500g filetu z piersi kurczaka,
·      ½ krzaczka szałwii (w doniczce z Baziółki),
·      4 ząbki czonsku,
·      masło i oliwa,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Dynię rozkroiłam na pół. Piekłam w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Sprawdzałam czy jest miękka, zajęło mi to jakieś 30 minut, no nie mi tylko dyni. Zmiękła. Szałwię oskubałam – same listki. Na maśle z oliwą usmażyłam kurczaka, pokrojonego w drobne kawałki. Odłożyłam na bok. Podzieliłam listki na dwie części, tą większą usmażyłam na maśle razem z czosnkiem. Dodałam do listków dynię – wykroiłam pestki i odcięłam skórkę. Dusiłam wszystko przez chwilę, dodałam kurczaka i mascarpone. Doprawiłam pieprzem i solą. Na drugiej patelni usmażyłam listki szałwii. Nimi posypałam już gotowe danie. Sos wymieszałam z ugotowanym makaronem, wyszło pysznie i bardzo smacznie!

Komentarze

  1. Genialne są te przepisy! W wersji wege tez! (mozna nie dawac kurczaka)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa